Ucierane Ciasto Mandarynkowe

by - 4/01/2025 12:00:00 AM

Co zrobić gdy trafiły nam się bardzo kwaśne mandarynki? Wycisnąć z nich sok i zrobić ciasto, bo ciasto zawsze wyjdzie pyszne, słodkie i idealne do kubka herbaty ;)






Składniki na foremkę 25 x 10 cm
  • 100 g masła miękkiego
  • 2 jajka kl L
  • 100 ml soku z mandarynek
  • 1 łyżka miodu
  • 130 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody 
  • ewentualnie mandarynki na wierzch ciasta
  • kilka kropel esencji pomarańczowej
  • polewa z mleka w proszku <--klik
 
1.  Masło ucieramy wraz z cukrem aż pojaśnieje, następnie dodajemy miód i znów miksujemy, następnie wbijamy jajka i znów miksujemy, na koniec dodajemy mąkę oraz sodę. 
2. Teraz dodajemy sok z mandarynek i esencje pomarańczową.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch jeśli mamy możemy wyłożyć mandarynki.
 
Pieczemy w 180 stop przez 50 minut do suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy.
Wystudzone ciasto polewamy przygotowaną polewą z mleka w proszku. Smacznego !
 

 

Podobne Posty

20 comments

  1. Apetyczne ciasto w stylu zero waste. Bardzo lubię i cenię takie pomysły! Udanego tygodnia i całego kwietnia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak dokładnie, nic się nie zmarnowało :D Dziękuje kochana :*

      Usuń
  2. A ja marudzę, jak się trafi zbyt kwaśna mandarynka, zamiast tak pysznie ją wykorzystać :D. Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to jest świetny sposób na ich wykorzystanie :-)

      Usuń
  3. This looks really delicious. Thanks for sharing your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto bardzo smacznie się prezentuje :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudownie, bardzo smakowicie. Uwielbiam takie wypieki, zwłaszcza o tej porze roku :) Na pewno zachwyca swoim smakiem, muszę spróbować zrobić! Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci prześlicznie :) Ciasto było naprawdę pyszne i warte upieczenia :)

      Usuń
  6. Pychota. Uwielbiam ucierane wypieki, są takie domowe i mięciutkie. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kolor ciasta jest ciekawy, na pewno tak też smakuje. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, było pyszne a i od soczku i jajek ładnego kolorku nabrało :-D

      Usuń
  8. bardzo lubię takie ciasta

    OdpowiedzUsuń
  9. Przyznam szczerze, że jakoś nigdy nie pomyślałam o zrobieniu ciasta z mandarynek. A przecież tak bardzo je lubię! Przepysznie wygląda! Na pewno skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych