Bułeczki Śniadaniowe
To chyba moje pierwsze takie oficjalne bułeczki. Wyszły super smaczne i na śniadanie pasują jak ulał ;)
Składniki na około 5 bułeczek
Składniki na około 5 bułeczek
- 275 g mąki pszennej
- 150 ml mleka razem z 3-4 łyżkami słodkiej śmietanki
- 15-20 g drożdży
- 3/4 łyżeczki cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki soli
- 2-3 łyżki roztopionego masła (jest to około 50 g )
- 1 żółtko (białko do posmarowania bułeczek)
- sezam do obsypania bułeczek
1. Z letniego mleka, cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia (podwojenia objętości)
2. Mąkę oraz sól i żółtko jaja przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dodajemy masło/olej i wyrabiamy do tego momentu aż ciasto będzie odchodzić od ręki i ścianek naczynia/miski. U mnie sprawę załatwił robot, trwało to około 5-7 min.
3. Gotowe ciasto odstawiamy aby podwoiło swoja objętość na około 1 h.
4. Po tym czasie zagniatamy go krótko (odgazowując), formujemy wałek który tniemy na 5 kawałków.
Z kawałków kulamy bułeczki tak aby łączenia ciasta były na spodzie a wierzch bułeczki pozostawał gładki, przekładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem. Nacinamy je ostrym nożem i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na około 20 min.
W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180 stop.
8 comments
Idealne Ci wyszły. Domowe bułeczki są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńWspaniale ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńDomowe bułeczki zawsze są przesmaczne :)
OdpowiedzUsuńJa dopiero niedawno się o tym przekonałam :)
UsuńTe bułeczki są genialne. :) Smakują zdecydowanie lepiej, niże te ze sklepu.
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że smakowały i dziękuje za wypróbowanie przepisu :D Pozdrawiam :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.