Wilgotne Babeczki Czekoladowe Z Mleczną Polewą

by - 1/14/2022 12:00:00 AM

Nie ma nic prostszego niż muffinki/babeczki których składniki wystarczy zamieszać i już prawie są gotowe ;) Dzisiaj taki przepis, na proste, wilgotne a przyjemnej strukturze babeczki które możemy zamrozić i wyjmować kiedy najdzie nas ochota ;)







Składniki na 6-8 sztuk:
  • 2/3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl o pojemności 200 ml)
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżka budyniu czekoladowego (jeśli nie mamy możemy dać waniliowy lub użyć mąki ziemniaczanej)
  • 2 łyżki miodu (jeśli damy gorzką czekoladę to dajemy 3 łyżki miodu)
  • 1 jajko kl M
  • 1/4 szkl mleka
  • 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • 50 g masła
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleczna polewa:
  • 1 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • około 6 łyżek mleka w proszku

1. Masło roztapiamy i do roztopionego masła dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.
2. Do miski dajemy wszystkie suche składniki, a następnie mokre, całość miksujemy lub mieszamy trzepaczka na gładką konsystencję.
Ciasto wykładamy do papierowych foremek do 3/4 ich wysokości. 


Pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut do suchego patyczka.

3. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Polewamy wystudzone babeczki. Smacznego !

Podobne Posty

14 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych