Wilgotne Babeczki Czekoladowe Z Mleczną Polewą
Nie ma nic prostszego niż muffinki/babeczki których składniki wystarczy zamieszać i już prawie są gotowe ;) Dzisiaj taki przepis, na proste, wilgotne a przyjemnej strukturze babeczki które możemy zamrozić i wyjmować kiedy najdzie nas ochota ;)
Składniki na 6-8 sztuk:
- 2/3 szkl mąki pszennej tortowej (szkl o pojemności 200 ml)
- 2 czubate łyżki mąki kokosowej
- 1 łyżka budyniu czekoladowego (jeśli nie mamy możemy dać waniliowy lub użyć mąki ziemniaczanej)
- 2 łyżki miodu (jeśli damy gorzką czekoladę to dajemy 3 łyżki miodu)
- 1 jajko kl M
- 1/4 szkl mleka
- 50 g czekolady deserowej lub gorzkiej
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleczna polewa:
- 1 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru
- około 6 łyżek mleka w proszku
1. Masło roztapiamy i do roztopionego masła dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia.
2. Do miski dajemy wszystkie suche składniki, a następnie mokre, całość miksujemy lub mieszamy trzepaczka na gładką konsystencję.
Ciasto wykładamy do papierowych foremek do 3/4 ich wysokości.
Pieczemy w 180 stop. przez 20-25 minut do suchego patyczka.
3. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji. Polewamy wystudzone babeczki. Smacznego !
14 comments
Świetne babeczki, wyglądają super :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńMniam! Pyszne i urocze maleństwa!
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńFajny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper babeczki kochana. Pozdrawiam cieplutko 😃
OdpowiedzUsuńDziękuje Marzenko :-)
UsuńŚwietny patent na polewę :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tą polewę, często ją wykorzystuje :)
UsuńUrocze są :) I bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :)
Usuńzdecydowanie coś dla mnie
OdpowiedzUsuńTo super, na pewno by ci posmakowały ;) :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.