­
Zakręcone paluchy z serem - Gotowanie...to proste!

Zakręcone paluchy z serem

by - 3/25/2025 12:00:00 AM

Kto ma ochotę na zakręcone drożdżóweczki z twarogiem to zapraszam do mnie ;)
Dla wszystkich starczy, mięciutkie, pachnące i z dużą ilością nadzienia :)




Składniki na 1 blachę:

Ciasto:
  • 200 g mąki
  • 12 g drożdży
  • 70 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 35 g cukru razem z cukrem pomarańczowym lub waniliowym
  • 35 g masła
  • ewentualnie 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Nadzienie:
  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka proszku budyniowego bez cukru lub mąki ziemniaczanej
 
Ciasto

1. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
2. Mąkę, żółtko oraz cukier umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na około 40 minut do podrośnięcia.
 
Nadzienie
 
3. Twaróg ucieramy z żółtkiem, cukrem i proszkiem budyniowym (jeśli ser był z kostki, mielimy go dwukrotnie, lub blendujemy blenderem)
Utarty odstawiamy pod przykryciem.

Formowanie paluchów
 
4. Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie wałkujemy na prostokąt.
Na połowę wykładamy nadzienie z twarogu.
Następnie przykrywamy drugą częścią ciasta, lekko dociskając brzegi i kroimy na paski grubości 2 cm około.
 

 

 

5. Następnie skręcamy paski i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i dajemy ich chwilkę podrosnąć a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stop.
 
 

 
6. Podrośnięte paluchy pieczemy przez około 20-25 minut.
Upieczone studzimy na kratce, następnie lukrujemy. Smacznego !

Podobne Posty

10 comments

  1. Jejku! Jakie one doskonałe! Uwielbiam! Kiedyś zrobiłam ale wyszły mi takie gigantyczne 😁a nie takie piękne zgrabne u Ciebie Kochana 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie, też się bałam że za duże wyjdą ;)

      Usuń
  2. Bardzo kuszące paluchy :) od razu ma się ochotę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. co jak co, ale wszystko co drożdżowe kocham!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo dobrze, bo drożdżowe wypieki są przepyszne :D

      Usuń
  4. Ależ apetyczny i mocno inspirujący przepis :) Mniam! Kocham po prostu kocham takie przekąski i nie tyko ja, wszyscy domownicy za takimi przepadają. Będę musiała koniecznie zrobić :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci ślicznie ^_^ Zrób koniecznie bo naprawdę są proste w przygotowaniu :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych