Wieniec Z Białym Makiem
W tym roku nie robiłam rogali Świętomarcińskich bo już mało maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Pyszny był, tyle Wam powiem ;)
Składniki na 1 wieniec:
- 180 g mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży (4 g drożdży suszonych, lub 3 g drożdży instant)
- 80 ml ciepłego mleka
- 1 żółtko
- 20 g masła
- szczypta soli
- 40 g cukru
- esencja waniliowa
nadzienie z białego maku:
- 120 g białego maku mielonego
- 2 łyżki miodu
- 25 g cukru
- 1/4 szkl wody
- 1 białko
- 1 łyżeczka masła
- orzechy, rodzynki, żurawina drobno posiekane (ewentualnie)
- esencja migdałowa lub cukier migdałowy
lukier:
- 1/2 szkl cukru pudru
- 2 łyżki gorącej wody
1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową oraz ubitym białkiem.
5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.
6.Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut.
(ps. papier do pieczenia po ciasteczkach ;)
7. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stop. Pieczemy przez 25-30 minut.
Wystudzony wieniec polewamy lukrem. Smacznego !!!
16 comments
wygląda przepieknie, muszę przyznać że nie jadłam jeszcze niczego z białym makiem
OdpowiedzUsuńDziękuję, a biały mak Mi osobiście o wiele bardziej smakuje teraz niż niebieski, jak bym tylko mogła to tylko z nim bym wypieki na święta przygotowywała ;)
UsuńJa od 4 lat sobie obiecuje, że zrobię rogale marcińskie, w tym roku nie mogłam nigdzie dostać białego maku, a sytuacja nie nastraja do biegania po mieście ;-)Twój wieniec wygląda smakowicie, pięknie Ci wyszedł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D Na pewno kiedyś się uda je upiec bo warto dla tego smaku ;)
UsuńWygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje prześlicznie :-)
UsuńUwielbiam takie wypieki :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D
UsuńPrzepysznie wygląda kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje i buziaki :*:*
UsuńWygląda przepysznie, a biały mak brzmi bardzo ciekawie. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, na pewno wyjdzie dobre :D
UsuńWygląda cudowanie, z chęcią bym go zjadł ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie, był pyszny :D
UsuńCiekawa kompozycja smakowa
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.