Wieniec Z Białym Makiem

by - 11/13/2020 12:01:00 AM

 W tym roku nie robiłam rogali Świętomarcińskich bo już mało maku miałam, a nie chciałam dokupywać więc powstał wieniec. Pyszny był, tyle Wam powiem ;)














Składniki na 1 wieniec:
  • 180 g mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży (4 g drożdży suszonych, lub 3 g drożdży instant)
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 1 żółtko
  • 20 g masła 
  • szczypta soli
  • 40 g cukru
  • esencja waniliowa
nadzienie z białego maku:
  • 120 g białego maku mielonego
  • 2 łyżki miodu
  • 25 g cukru
  • 1/4 szkl  wody
  • 1 białko 
  • 1 łyżeczka masła
  • orzechy, rodzynki, żurawina drobno posiekane (ewentualnie)
  • esencja migdałowa lub cukier migdałowy
lukier:
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody

1. Z ciepłego mleka, drożdży oraz łyżki cukru robimy zaczyn i odstawiamy do wrośnięcia.
2. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, miodem, dodajemy do tego mak mielony i zagotowujemy, na sam koniec dodajemy masło. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do mąki, dodajemy żółtko, resztę cukru, szczyptę soli i esencję waniliową. Wyrabiamy ciasto. Gotowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 40 minut.
4. Wystudzony mak mieszamy z orzechami i esencją migdałową oraz ubitym białkiem.
5. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i wałkujemy na prostokąt. Następie wykładamy masę makową i zwijamy całość w roladę.
6.Końce łączymy i całość łączymy w okrąg. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nacinamy i odstawiamy do ponownego podrośnięcia na około 30 minut.
  
(ps. papier do pieczenia po ciasteczkach ;)



7. Piekarnik nagrzewamy do 170-180 stop. Pieczemy przez 25-30 minut.
Wystudzony wieniec polewamy lukrem. Smacznego !!!



Podobne Posty

14 komentarze

  1. wygląda przepieknie, muszę przyznać że nie jadłam jeszcze niczego z białym makiem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a biały mak Mi osobiście o wiele bardziej smakuje teraz niż niebieski, jak bym tylko mogła to tylko z nim bym wypieki na święta przygotowywała ;)

      Usuń
  2. Ja od 4 lat sobie obiecuje, że zrobię rogale marcińskie, w tym roku nie mogłam nigdzie dostać białego maku, a sytuacja nie nastraja do biegania po mieście ;-)Twój wieniec wygląda smakowicie, pięknie Ci wyszedł :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje ślicznie :D Na pewno kiedyś się uda je upiec bo warto dla tego smaku ;)

      Usuń
  3. Przepysznie wygląda kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, a biały mak brzmi bardzo ciekawie. Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda cudowanie, z chęcią bym go zjadł ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom