Cytrynowa Babka Gotowana Bez Specjalnej Formy - Przepis Krok Po Kroku

by - 4/08/2025 12:03:00 AM

Jeśli nie macie takiej formy do gotowania babki, lub nie opłaca Wam się jej kupować to polecam ten przepis bo babka jest warta zachodu. Wychodzi delikatna, wilgotna i będzie pyszną odmianą tych zwykłych babek które pieczecie :)
 


 

Składniki na babkę z kominkiem (śred. 16 cm)
  • 2 jajka kl L
  • 100 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 25 g mleka
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżki cukru waniliowego
  • Sok z 1/3 cytryny
  • skórka z połowy cytryny 
1. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą pianę, następnie partiami dodajemy olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki. 
 

 
2. Następnie szczelnie owijamy foremkę folią spożywczą.
 

3. Następnie szykujemy sobie odpowiednio szeroki i wysoki garnek. Najlepiej przypasować sobie wcześniej do niego foremkę oraz pokrywkę.
Na jego dno wkładamy np. ring do wycinania lub jakąś kokilkę, coś co nie pęknie pod wpływem ciepła.
 



 5. Następnie z foli aluminiowej szykujemy długi pasek który podkładamy pod foremkę aby potem łatwiej nam było ją wyjąć.
 

 6. Na dno nalewamy wody tak aby foremka nie pływa w niej lecz tylko dotykała dna. Przykrywamy i zaczynamy parować naszą babkę, od momentu zagotowania gotujemy babkę przez 60-80 minut. Pod koniec gotowania dopiero możemy zajrzeć pod pokrywkę i ewentualnie możemy dolać wody.
 

 
7. Po tych około 60 lub 80 minutach możemy, patyczkiem sprawdzić czy babka jest gotowa.
Następnie jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy babkę, od foliujemy i wykładamy na kratkę do ostudzenia.
 
 

Wystudzoną dopiero polewamy np. czekoladą. Smacznego !

Podobne Posty

12 comments

  1. Iwonko przepięknie wyrosła Ci ta babka. Pomysł na pewno wykorzystam, chociaż chyba już teraz przed świętami nie zdążą. Zawsze myślałam że do gotowanej babki potrzeba specjalnej formy i dlatego jej jeszcze nie robiłam. Muffinki gotowane robiłam ale babki jeszcze nie. Trzeba będzie nadrobić. Dziękuję za szczegółowy opis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci prześlicznie :* Muffinki gotowane...to mnie zaciekawiłaś ^_^

      Usuń
  2. Ale świetny sposób! Ja co prawda foremkę mam, ale cudowne rozwiązanie dla osób, której takiej nie mają. Super to wszystko rozpisałaś i pokazałaś :)
    Babka to jedno z moich ulubionych ciast. Nie mogę się doczekać aż zjem ją w święta :)
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Ci prześlicznie i również pozdrawiam cieplutko ^_^

      Usuń
  3. Świetny pomysł. Nawiasem mówiąc, nie słyszałam o gotowanej babce.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, a babka jest pyszna także polecam ;)

      Usuń
  4. Wspaniały pomysł, bardzo inspirujący przepis. Chciałabym zrobić taki cudowny wypiek :) Bardzo mi się podoba. Wygląda apetycznie i na pewno tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawy przepis, a babka wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Również nie słyszałam jeszcze o takim rozwiązaniu, ale przedstawiony sposób bez foremki jest niezwykle inspirujący i zachęca, aby od razu wypróbować :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem skórki z cytryny bądź limonki - dodają rozkosznego aromatu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, tak ten sposób na babkę zachęca aby jak najszybciej go wypróbować :D

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych