Cytrynowa Babka Gotowana Bez Specjalnej Formy - Przepis Krok Po Kroku
Jeśli nie macie takiej formy do gotowania babki, lub nie opłaca Wam się jej kupować to polecam ten przepis bo babka jest warta zachodu. Wychodzi delikatna, wilgotna i będzie pyszną odmianą tych zwykłych babek które pieczecie :)
Składniki na babkę z kominkiem (śred. 16 cm)
- 2 jajka kl L
- 100 g cukru
- 75 ml oleju
- 25 g mleka
- 125 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżki cukru waniliowego
- Sok z 1/3 cytryny
- skórka z połowy cytryny
1. Jajka miksujemy z cukrami na puszystą pianę, następnie partiami dodajemy olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystko delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i skórkę.
Ciasto wykładamy do wysmarowanej i wysypanej bułką foremki.
2. Następnie szczelnie owijamy foremkę folią spożywczą.
3. Następnie szykujemy sobie odpowiednio szeroki i wysoki garnek. Najlepiej przypasować sobie wcześniej do niego foremkę oraz pokrywkę.
Na jego dno wkładamy np. ring do wycinania lub jakąś kokilkę, coś co nie pęknie pod wpływem ciepła.
5. Następnie z foli aluminiowej szykujemy długi pasek który podkładamy pod foremkę aby potem łatwiej nam było ją wyjąć.
6. Na dno nalewamy wody tak aby foremka nie pływa w niej lecz tylko dotykała dna. Przykrywamy i zaczynamy parować naszą babkę, od momentu zagotowania gotujemy babkę przez 60-80 minut. Pod koniec gotowania dopiero możemy zajrzeć pod pokrywkę i ewentualnie możemy dolać wody.
Następnie jeśli patyczek jest suchy, wyjmujemy babkę, od foliujemy i wykładamy na kratkę do ostudzenia.
Wystudzoną dopiero polewamy np. czekoladą. Smacznego !
12 comments
Iwonko przepięknie wyrosła Ci ta babka. Pomysł na pewno wykorzystam, chociaż chyba już teraz przed świętami nie zdążą. Zawsze myślałam że do gotowanej babki potrzeba specjalnej formy i dlatego jej jeszcze nie robiłam. Muffinki gotowane robiłam ale babki jeszcze nie. Trzeba będzie nadrobić. Dziękuję za szczegółowy opis.
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci prześlicznie :* Muffinki gotowane...to mnie zaciekawiłaś ^_^
UsuńAle świetny sposób! Ja co prawda foremkę mam, ale cudowne rozwiązanie dla osób, której takiej nie mają. Super to wszystko rozpisałaś i pokazałaś :)
OdpowiedzUsuńBabka to jedno z moich ulubionych ciast. Nie mogę się doczekać aż zjem ją w święta :)
Pozdrawiam cieplutko.
Dziękuje Ci prześlicznie i również pozdrawiam cieplutko ^_^
UsuńŚwietny pomysł. Nawiasem mówiąc, nie słyszałam o gotowanej babce.
OdpowiedzUsuńDziękuje, a babka jest pyszna także polecam ;)
UsuńWspaniały pomysł, bardzo inspirujący przepis. Chciałabym zrobić taki cudowny wypiek :) Bardzo mi się podoba. Wygląda apetycznie i na pewno tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci serdecznie :D
UsuńCiekawy przepis, a babka wygląda bardzo smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie ^_^
UsuńRównież nie słyszałam jeszcze o takim rozwiązaniu, ale przedstawiony sposób bez foremki jest niezwykle inspirujący i zachęca, aby od razu wypróbować :) Uwielbiam ciasta z dodatkiem skórki z cytryny bądź limonki - dodają rozkosznego aromatu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak ten sposób na babkę zachęca aby jak najszybciej go wypróbować :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.