Keks Z Rabarbarem
Wilgotny keks z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru :)
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !
1. Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas.
2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.
3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy.
4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka.
Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:
- 1 i 3/4 szkl mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl cukru
- 5 jajek
- 250-300 g bakalii ( u mnie morele suszone, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana)
- 200 g masła w temp pokojowej
- 1 duża łodyga rabarbaru
Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !
1. Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas.
2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.
3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy.
4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.
Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka.
13 comments
Pyszniutki keks:) Porywam kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWidać, że niezwykle puszysty. :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda puszyściutki wyszedł :)
UsuńZjadłabym kawałeczek takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńPoczęstowała bym z miła chęcią :)
UsuńJeszcze takiego keksu nie miałyśmy okazji spróbować :D Ciekawie musi smakować :)
OdpowiedzUsuńSmak jest zrównoważony, nie za słodki i nie za kwaśny :)
Usuńale ciekawy pomysł
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńPorywam duży kawałek, mniam pysznie :-)
OdpowiedzUsuń:-) :-)
UsuńZnam takie ciasto, bardzo je lubię !
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.