piątek, 27 maja 2016

Keks Z Rabarbarem

Wilgotny keks z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru :)

























Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 250-300 g bakalii ( u mnie morele suszone, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana)
  • 200 g masła w temp pokojowej
  • 1 duża łodyga rabarbaru




Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !

1. Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas.
2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.

3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy.

4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.


Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka.







13 komentarzy:

  1. Pyszniutki keks:) Porywam kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widać, że niezwykle puszysty. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, to prawda puszyściutki wyszedł :)

      Usuń
  3. Zjadłabym kawałeczek takiego ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poczęstowała bym z miła chęcią :)

      Usuń
  4. Jeszcze takiego keksu nie miałyśmy okazji spróbować :D Ciekawie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smak jest zrównoważony, nie za słodki i nie za kwaśny :)

      Usuń
  5. Porywam duży kawałek, mniam pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.