Keks Z Rabarbarem

by - 5/27/2016 01:56:00 PM

Wilgotny keks z dodatkiem orzeźwiającego rabarbaru :)

























Składniki na blaszkę 23 x 23 cm:

  • 1 i 3/4 szkl mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szkl cukru
  • 5 jajek
  • 250-300 g bakalii ( u mnie morele suszone, rodzynki, żurawina, orzechy włoskie i laskowe, skórka pomarańczowa kandyzowana)
  • 200 g masła w temp pokojowej
  • 1 duża łodyga rabarbaru




Wszystkie Składniki Powinny Być W Temperaturze Pokojowej !

1. Masło miksujemy z cukrem na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy cały czas.
2. Na sam koniec dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką.

3. Rabarbar kroimy w cząsteczki, obtaczamy w mące i dodajemy razem z bakaliami do masy.

4. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą.


Ciasto pieczemy na środkowej półce z grzaniem góra-dół bez termoobiegu w 180 stop. przez 45-60 min. Do tzw. suchego patyczka.







Podobne Posty

13 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych