Rolada Schabowa Z Mięsem Mielonym Obłożona Boczkiem
Pyszny delikatny schabik w szybszej i prostszej wersji, ale równie smakowitej :)
Składniki:
1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem, papryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka.
3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę.
4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową.
5. Przekładamy do formy w której będzie się piekło wyłożonej folia aluminiową.
Pieczemy w 200 stop przez około 1,5 - 2h pamiętając aby 15 min przed końcem pieczenia rozchylić folie aby mięsko wraz z boczkiem się przyrumieniły.
Ja robiłam z połowy mięska dlatego roladka jest taka mała ;)
Smacznego !!
Składniki:
- 1 kg schabu
- 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki
- 1 mała cebula starta na tarce
- kawałek sera żółtego
- plastry boczku parzonego
- czosnek granulowany, sól czosnkowa, pieprz do smaku, papryka ostra i słodka w proszku
1. Schab myjemy i rozcinamy na długi płat mięsa. Delikatnie tłuczemy go. Obsypujemy solą czosnkową, pieprzem, papryką słodką i chowamy do lodówki na czas przygotowania mięsa mielonego i rozgrzania piekarnika. Ja to robię na folii aluminiowej na której będę potem piec moja roladę ;)
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stop. Mięso mielone przyprawiamy jak na kotlety, ale nie musimy dodawać jajka.
3. Na płacie schabu rozkładamy najpierw mięso mielone, na nie ścieramy ser i całość rolujemy w roladę.
4. Obkładamy plastrami boczku i zawijamy ściśle w folie aluminiową.
Pieczemy w 200 stop przez około 1,5 - 2h pamiętając aby 15 min przed końcem pieczenia rozchylić folie aby mięsko wraz z boczkiem się przyrumieniły.
Ja robiłam z połowy mięska dlatego roladka jest taka mała ;)
Smacznego !!
12 comments
W przekroju wygląda rewelacyjnie!!!!!! :) Piekne ślimaki xD
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńJak zawsze same pyszności na blogu :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńFajny szlaczek się zrobił :D
OdpowiedzUsuńTo było zamierzone ;) :)
UsuńFajna ta rolada:)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;)
UsuńCoś dla mojego męża ;-)
OdpowiedzUsuńMój tez uwielbia takie mięska ;)
UsuńGdzieś czytałam że nie powinno się nic piec w folii aluminiowej, bo pod wpływem ciepła wytwarza jakieś szkodliwe związki dla organizmu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.