Sernik Z Jogurtów Greckich
Jest przepyszny, chociaż taki oszukany sernik to go uwielbiam i kochać nigdy nie przestanę ;)
Ps. ciekawe fit przepisy i diety są też na https://ptbo.edu.pl/ na którym opublikowane są szczegółowe analizy.
Składniki na formę 23x23 cm
Polewa Czekoladową
1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
Składniki na formę 23x23 cm
- 2 jogurty greckie po 400 ml
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3/4 szkl cukru + 1 łyżka cukru waniliowego
- paczka okrągłych biszkoptów
- 1/2 szkl oleju rzepakowego
Polewa Czekoladową
- 100 g czekolady deserowej
- 130 ml śmietanki 30 %
1. Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę, która utrwalamy cukrem.
3. Do ubitych żółtek dodajemy olej, jogurty i budynie. Mieszamy wszystko na najwolniejszych obrotach.
4. Na sam koniec dodajemy ubita pianę.
Dno foremki wykładamy biszkoptami i wylewamy na nią masę.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 50-60 min.
Po upieczeniu i wystudzeniu sernika ,szykujemy polewę.
W rondelku zagotowujemy kremówkę, odstawiamy ja z ognia i dodajemy do niej połamaną czekoladę, mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na ciasto.
61 comments
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam taki sernik i bardzo nam smakował:D
UsuńProszę wypróbować bo jest rewelacyjny :)
UsuńO ile wyjdzie ...jaki przepis takie ciasto
UsuńZmartwię Cię drogi Unknow bo sernik został upieczony i wyszedł ;)
UsuńBardzo lubię to ciasto:)Twój sernik wygląda idealnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWłaśnie idę piec podobny:)
OdpowiedzUsuńOoo to udanych wypieków życzę :D
UsuńMasz rację, takie ciacho jest po prostu pyszne :-)
OdpowiedzUsuń:D...i można jeść i jeść ;) :D
UsuńOstatnio często się spotykam z takim "oszukanym" sernikiem i zaczynam mieć ochotę go wypróbować, bo wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńWypróbuj namawiam i to bardzo mocno ;)
UsuńJa tez chyba w koncu upieke ale wyglada��..
OdpowiedzUsuńZachęcam do upieczenia :D
Usuńwłaśnie włożyłam do pieca.
OdpowiedzUsuńto życzę udanych wypieków :)
UsuńCzy można użyć jogurty greckiego z
OdpowiedzUsuń0% tluszczu?
Szczerze nie wiem, można spróbować a na wszelki wypadek dodać jeszcze z 1 łyżkę budyniu lub mąki ziemniaczanej :)
UsuńWygląda cudownie! Wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) :D
Usuńsernika bez sera jeszcze nie robiłam. Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam go serdecznie bo jest leciutki i pyszny :)
UsuńBardzo fajny sernik, wygląda na super lekki i puszysty :)
OdpowiedzUsuńdokładnie taki jest :) Rozpływa się w ustach ;)
UsuńSernik w piekarniku :) jednak to nie porcje na taką małą blaszkę, zrobiłam w takiej 30x25 z myślą, że wyjdzie niski a masy starczyło na jeszcze jedną formę :p
OdpowiedzUsuńSzczerze powiem że raz zdarzyło mi się że sernik prawie się nie zmieścił w foremce, ale to było tylko raz. Może to zależy od piany, jajek że masa się bardzo zwiększa, aż za nadto :)
UsuńJadłyśmy podobny i baardzo nam smakował mimo, że szalejemy za strukturą twarogu :P
OdpowiedzUsuńW smaku jest rewelacyjny no ale serniki z twarogu to inna liga ;)
UsuńHej czy po upieczeniu wyjmujecie z formy aby wylać polewą,, nie rozleci się??? Proszę odpowiedzieć
UsuńPo upieczeniu, jak ostygnie parę godzin, jeśli to tortownica to zdejmuje obręcz, jeśli normalna blaszko to nie ruszam ciasta :)
UsuńCzy można zastąpić spod herbatnikami?
OdpowiedzUsuńPewnie że tak :)
UsuńA mi ładnie wyrosło a potem opadł ciasto.
OdpowiedzUsuńTeż tak często mi się robi i nie mam na to rady 😑
UsuńZrobiłam tym przepisem i opadło, a zawsze wg innego przepisu robię i jest puszyste,nie opada. Kurczę ,to tym zdjęciem się skusiłam na eksperymenty,zła jestem
UsuńPyszny !!!! ale strasznie opadł :(
OdpowiedzUsuńBardzo dobry
OdpowiedzUsuńNiebo w.... ustach :-)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D ...i dziękuje za wypróbowanie przepisu :D
UsuńA czy można bez spodu upiec?
UsuńMyślę że tak :)
UsuńCzy on ma mniej kalorii niż normalny sernik ? ��
OdpowiedzUsuńMyślę że tak :)
UsuńNajgorszy przepis ! Brak ważnych informacji np.jogurty zimne,temp.pokojowa itd. Ostatnio robiłam ciasto i bez problemu wyszło , ale były szczegółowe wskazówki tu brak ! I mi nie wyszedł ! Nie polecam produkty do kosza
OdpowiedzUsuńPrzykro, ale zdarza się że czasem coś się nie uda. Ten sernik był pieczony przez mnóstwo osób, znajomi, rodzina czy też czytelnicy bloga i może z jednej osobie coś nie wyszło tak zawsze wszyscy zachwalali.
UsuńWłaśnie się piecze 😀😍
OdpowiedzUsuńSuper, w takim razie życzę udanego wypieku :D
UsuńDziękuję za przepis,ładnie mówiąc niebo w gębie😘❤️
UsuńBardzo się cieszę i dziękuje :D Pozdrawiam i życzę Radosnych Świąt :)
UsuńUpiekłam z innego przepisu, gdzie były 4 jajka. Dwa razy i dwa razy opadł. Może jakbym wlała do mniejszej tortownicy to byłby wyższy? ;) Robiłam bez spodu, zwykle dól mam jasny. Dziś góra była brązowa, a dół białawy. Może zamiast na środkowej to na dolnej półce powinnam pięć. Pierwsza wersja z borówkami była super. Dziś rodzynki duże nieco kłopotliwe w jedzeniu. Za każdym razem zaczynam jeść ciepły i ciężko ukroic bo się rozwala. Wystudzony lepiej się kroi i lepiej smakuje. Szybkie ciasto. Może dietetyczne bo bez sera. Polewy nie robię, aby nie dodawać kalorii. Ciekawe czy pieczenie zabija żywe kultury bakterii zawarte w jogurcie?
UsuńMyślę że spróbowanie upieczenia tego sernika na dolnej półce będzie dobrym rozwiązaniem jeśli góra za bardzo się przypieka i oczywiście wsadzenie do mniejszej blaszki sprawi że będzie wyższy o ile zmieści się do tej mniejszej blaszki ;)
UsuńRobiłam już kilka razy,wychodzi świetnie i też tak smakuje👍,żeby nie opadł należy zostawiać go po wyłączeniu piekarnika na około 10 minut przy lekko uchylonymch drzwiczkach😁
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę i pozdrawiam ^_^
UsuńTak naprawdę sernika nie powinno się "napowietrzać", tutaj są ubite białka, nie ma siły, tak zrobiony sernik zawsze opadnie.
UsuńWłaśnie wyłączyłam piekarnik bardzo ładnie wyrósł robiłam z półtora porcji na dużą blachę szkoda że zdjęcia nie można dodać
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się że się udał :D No niestety tutaj nie mam takiej możliwości dodawania zdjęć, ale może Pani je wysłać na Facebook lub Instagram..
UsuńPiekłam kilka razy,jest przepyszny 🥰👍
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje, dziękuje za komentarz i pozdrawiam :)
UsuńKoniecznie muszę przygotować, ciekawa jestem smaku. :)
OdpowiedzUsuńDla nas najpyszniejszy serniczek ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.