Indyk W Grzybowo Warzywnym Sosie

by - 3/08/2023 12:00:00 AM

Niezwykle proste danie do przygotowania które zadowoli i mięsożerców i tych którzy kochają warzywa bo jest w nim i jedno i drugie, a nawet grzyby które są tu esencją całego smaku.



Składniki na 2 osoby:
  • 5-6 suszonych grzybów
  • 250 ml wody
  • 1/3 główki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 marchewki
  • 1/2 korzenia pietruszki
  • kawałek selera
  • 3-4 sznycle z indyka
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3-4 łyżki słodkiej śmietanki 30 %
  • 1 łyżeczka suszonego warzywka
  • sól, pieprz, suszony czosnek w proszku
  • natka pietruszki 
  • olej lub masło klarowane do smażenia
 
1. W 250 ml wody gotujemy grzyby.
2. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy najpierw cebulę, następnie dodajemy czosnek przeciśnięty oraz starkowane warzywa (na grubych oczkach, marchew, seler i pietruszkę) całość krótko przesmażamy.
3. Sznycle z indyka kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz obtaczamy w mące. Tak przygotowane kładziemy na patelnię i przesmażamy.
Następnie zalewamy wywarem z grzybów. Doprawiamy, przykrywamy pokrywką i dusimy z 15-20 minut.
4. Pod koniec odkrywamy i zagęszczamy sos wedle swojego gustu, ja zagęszczam śmietanką z odrobiną mąki.
Gotowy sos podajemy z kluskami, kopytkami lub kaszą. Smacznego !

Podobne Posty

12 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych