Racuchy Drożdżowe

by - 10/05/2018 12:03:00 AM

Tyle razy już robiłam te racuchy, takie podstawowe, bez dodatków, a ciągle zapominałam im zrobić zdjęcia i opublikować. Takie proste, a może są jeszcze osoby które nie wiedzą jak je zrobić, więc przybywam z pomocą :)




















Składniki na około 15 racuchów

Zaczyn:

  • 20 g drożdży świeżych
  • 1/2 łyżki cukru
  • 3/4 szkl ciepłego mleka
Ciasto:
  • 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko kl M
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki cukru zwykłego
  • szczypta soli
  • ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl letniego mleka
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z cukrem i pozwalamy im wyrosnąć pod ściereczką.
2. Do miski dajemy mąkę pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek.

Aby racuszki były lekkie i puszyste ciasto musi być nie za gęste. Każda mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję.
Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte folią lub ściereczką do podwojenia objętości.

4. Po wyrośnięciu smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy posypane cukrem lub cukrem pudrem. Smacznego !

Podobne Posty

22 komentarze

  1. Wspaniałe racuchy. I taaakie puszyste ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, taki był zamiar aby były jak najbardziej puchate ^_^

      Usuń
  2. Rewelacyjne racuchy! Mega pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ALE piękne!
    W sam raz na zimne, jesienne wieczory...
    x

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe racuchy :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super wyglądają :) Racuchy przy każdej okazji są super!

    OdpowiedzUsuń
  6. u mnie z racuchami to samo- przygotowuję bardzo często, a zdjęć nie ma kiedy zrobić;D
    najlepsze są przecież na ciepło:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno nie smażyłam, ale był czas, że robiłam to często.
    Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękne, i jakie wyrośnięte ... mniamm

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłyśmy racuchów drożdżowych :( Wyglądają cudnie i apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurcze, są przepyszne, musicie ich spróbować :D

      Usuń
  10. Dziękuje za ten wspaniały przepis, są poprostu przepyszne, pulchne i przypominają smak pączka. Ostatnio dwa dni pod rząd robiłam z podwójnej porcji część z rodzynkami...dzieciaki i ja z mężem uwielbiamy je. Smażę na maśle klarowanym. Jeszcze raz dziękuję💜

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się ciesze że racuszki tak smakują i dziękuje bardzo za tak długi i miły komentarz ^_^ Sama przygotowuje te racuchy co tydzień bo tak nam smakują, czasem dodaje jabłka lub żurawinę a czasem zostawiam takie czyste :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom