Racuchy Drożdżowe
Tyle razy już robiłam te racuchy, takie podstawowe, bez dodatków, a ciągle zapominałam im zrobić zdjęcia i opublikować. Takie proste, a może są jeszcze osoby które nie wiedzą jak je zrobić, więc przybywam z pomocą :)
Składniki na około 15 racuchów
Zaczyn:
Składniki na około 15 racuchów
Zaczyn:
- 20 g drożdży świeżych
- 1/2 łyżki cukru
- 3/4 szkl ciepłego mleka
Ciasto:
- 1 i 1/2 szkl mąki pszennej
- 1 jajko kl M
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1/2 łyżki cukru zwykłego
- szczypta soli
- ewentualnie do rozrzedzenia ciasta jeszcze 1/4 szkl letniego mleka
1. Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z cukrem i pozwalamy im wyrosnąć pod ściereczką.
2. Do miski dajemy mąkę pszenną z jajkiem, cukrem i szczyptą soli.
3. Wyrośnięty zaczyn dodajemy do miski z mąką i mieszamy całość dokładnie aby nie było grudek.
Aby racuszki były lekkie i puszyste ciasto musi być nie za gęste. Każda mąka ma inną wilgotność i być może, będzie potrzebne dolewanie mleka w trakcie mieszania aby uzyskać lżejszą konsystencję.
Wymieszane ciasto odstawiamy przykryte folią lub ściereczką do podwojenia objętości.
4. Po wyrośnięciu smażymy niewielkie placuszki na rozgrzanym oleju. Podajemy posypane cukrem lub cukrem pudrem. Smacznego !
25 comments
Znakomite! Jak u babci <3
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńWspaniałe racuchy. I taaakie puszyste ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje, taki był zamiar aby były jak najbardziej puchate ^_^
UsuńRewelacyjne racuchy! Mega pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńALE piękne!
OdpowiedzUsuńW sam raz na zimne, jesienne wieczory...
x
Tak, w sam raz :D
UsuńWspaniałe racuchy :) Mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńSuper wyglądają :) Racuchy przy każdej okazji są super!
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
Usuńu mnie z racuchami to samo- przygotowuję bardzo często, a zdjęć nie ma kiedy zrobić;D
OdpowiedzUsuńnajlepsze są przecież na ciepło:)
Hehe no dokładnie, cieplutkie są przepyszne :D
UsuńDawno nie smażyłam, ale był czas, że robiłam to często.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie:)
Dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńPiękne, i jakie wyrośnięte ... mniamm
OdpowiedzUsuńDziękuje :D :*
UsuńNigdy nie jadłyśmy racuchów drożdżowych :( Wyglądają cudnie i apetycznie :)
OdpowiedzUsuńKurcze, są przepyszne, musicie ich spróbować :D
UsuńDziękuje za ten wspaniały przepis, są poprostu przepyszne, pulchne i przypominają smak pączka. Ostatnio dwa dni pod rząd robiłam z podwójnej porcji część z rodzynkami...dzieciaki i ja z mężem uwielbiamy je. Smażę na maśle klarowanym. Jeszcze raz dziękuję💜
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze że racuszki tak smakują i dziękuje bardzo za tak długi i miły komentarz ^_^ Sama przygotowuje te racuchy co tydzień bo tak nam smakują, czasem dodaje jabłka lub żurawinę a czasem zostawiam takie czyste :)
UsuńMniam! Smak dzieciństwa! Uwielbiam!
OdpowiedzUsuńWyglądają apetycznie , napewno wypróbuję , dziękuję i pozdrawiam .👍🤗🌹
OdpowiedzUsuńRównież dziękuje i pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.