Chleb Słonecznikowy Mieszany
Domowy chleb mieszany składa się z mąki pszennej, orkiszowej i owsianej, jest łatwy do przygotowania i na pewno będzie Wam smakował. Zapraszam po przepis.
Składniki na jeden bochenek:
- 340 g mąki pszennej typ 650
- 100 g mąki pszennej typ 450
- 50 g mąki orkiszowej
- 50 g mąki owsianej
- 300 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 łyżek słonecznika
1. W ciepłym mleku rozkruszamy drożdże i dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy i odstawiamy do ruszenia.
2. W misce umieszczamy wszystkie mąki, dodajemy sól i 4 łyżki słonecznika (1 łyżkę zostawiamy do posypania po wierzchu) kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do miski z mąka i zaczynamy wyrabiać ciasto, w trakcie dolewając roztopione masło.
3. Wyrobione ciasto odstawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
4. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy, formujemy bochenek i wykładamy na blaszkę obsypaną mąką.
przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.
Przed pieczeniem smarujemy go woda i obsypujemy słonecznikiem, możemy też naciąć chlebek.
Pieczemy w 200 stopniach najpierw przez 30 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy jeszcze przez 20 minut.
Upieczony chlebek wykładamy na kratkę aby ostygł. Smacznego !
10 comments
Fajny chlebuś, tylko po mąki muszę wyruszyć
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńOjejku, zjadłabym takiego domowego chlebka! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękuje i również pozdrawiam :-)
UsuńDomowy chlebek nie ma sobie równych! ja od jakiegoś czasu nie kupuję chleba tylko sama piekę bo taki domowy jest najlepszy :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, domowy najlepszy :-)
UsuńPysznie wypieczony chlebek, a do tego można fajnie wykorzystać pootwierane torebki mąki;)
OdpowiedzUsuńDomowy chleb najlepszy :)
OdpowiedzUsuńCudowny chleb :) domowe pieczywo smakuje i pachnie najlepiej :)
OdpowiedzUsuńidealny chlebek
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.