Rogaliki Z Air Fryera ( krucho drożdżowe z czekoladą)

by - 10/29/2025 12:15:00 AM

Ten przepis już był na blogu ale postanowiłam go przypomnieć a to dlatego że tym razem rogaliki były pieczone nie w piekarniku a w Air Fryerze ;) i mile jestem zaskoczona bo w smaku są identyczne jak te z piekarnika, a oszczędność czasu i prądu jest nieoceniona w tych czasach także polecam i smacznego !




Składniki na około 30 małych rogalików

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g zimnego masła
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko kl M ( odłóżmy odrobinę do posmarowania rogalików )
  • kilka kropel esencji waniliowej

Nadzienie :
  • krem czekoladowy schłodzony ( najlepiej aby pobył trochę w lodówce)

1. Mąkę, cukier puder i masło siekam "dziobie" łyżką w misce aby stworzyła się kruszonka.
2. Drożdże rozcieram ze śmietaną i dodaje do maki z masłem ( które są już kruszonką ;). Dodaje jajko oraz zapach waniliowy. Zagniatam ciasto.
3. Ciasto wałkujemy na okrą i wycinamy za pomocą dużego talerza równe koło, następnie wycinamy trójkąty, nakładamy łyżeczkę czekoladę i zawijamy rogalik.
Układamy na wyciętym kwadracie lub kole z papieru do pieczenia (papier jakby co zatrzyma wypływającą czekoladę)
4. Smarujemy żółtkiem (nie jest to konieczne)
 
Rogaliki pieczemy w 160 stopniach przez 11 minut ( 3 minuty przed końcem czasu obróciłam rogaliki na druga stronę)
 

Gorące rogaliki wykładamy na kratkę i oprószamy cukrem pudrem, lub po ostygnięciu lukrujemy lub zostawiamy bez niczego. Smacznego !



Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych