Placuszki Marchewkowe Na Słono

by - 10/01/2019 12:02:00 AM

Przy tych placuszkach musimy lubić marchew bo jest ona dominująca w smaku. Jeśli się obawiamy to usmażmy na test tak jak ja to zrobiłam, tylko 8 placków i zjedzmy je np. na drugie danie lub jako przekąskę ;) a jeśli nam zasmakują to to spokojnie z podwójnej porcji polecam :D









Składniki na 8 placków:

  • 350 g marchewki przed obraniem
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 2 jajka kl L
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka z małym czubkiem bułki tartej
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • sól, pieprz, ewentualnie szczypta kurkumy
  • olej do smażenia

1. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki ( ja jedną marchew starłam na tych średnich, tak aby troszkę zagęścić bardziej masę).
2. Do startej marchwi wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą, starty ser żółty oraz przyprawy wedle smaku.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy niezbyt grube placki na złoto- brązowy kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem lub jeśli mało Wam czosnku to z sosem czosnkowym ;) Smacznego ! 

Podobne Posty

4 comments

  1. Niezwykle apetyczne...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe czy mojemu synkowi posmakują, bardzo lubi marchew

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładnie wyglądają, ale smak bardzo nijaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy też od naszych smaków i jak doprawimy te placuszki :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych