Placuszki Marchewkowe Na Słono
Przy tych placuszkach musimy lubić marchew bo jest ona dominująca w smaku. Jeśli się obawiamy to usmażmy na test tak jak ja to zrobiłam, tylko 8 placków i zjedzmy je np. na drugie danie lub jako przekąskę ;) a jeśli nam zasmakują to to spokojnie z podwójnej porcji polecam :D
Składniki na 8 placków:
Składniki na 8 placków:
- 350 g marchewki przed obraniem
- 1 duży ząbek czosnku
- 2 jajka kl L
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka z małym czubkiem bułki tartej
- 3 łyżki startego sera żółtego
- sól, pieprz, ewentualnie szczypta kurkumy
- olej do smażenia
1. Marchew ścieramy na grubych oczkach tarki ( ja jedną marchew starłam na tych średnich, tak aby troszkę zagęścić bardziej masę).
2. Do startej marchwi wbijamy dwa jajka, dodajemy mąkę, przeciśnięty ząbek czosnku, bułkę tartą, starty ser żółty oraz przyprawy wedle smaku.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy niezbyt grube placki na złoto- brązowy kolor. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
Placki podajemy z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, ketchupem lub jeśli mało Wam czosnku to z sosem czosnkowym ;) Smacznego !
4 comments
Niezwykle apetyczne...mniam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy mojemu synkowi posmakują, bardzo lubi marchew
OdpowiedzUsuńŁadnie wyglądają, ale smak bardzo nijaki
OdpowiedzUsuńWszystko zależy też od naszych smaków i jak doprawimy te placuszki :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.