Bułki Pszenno Orkiszowo Owsiane

by - 5/05/2021 12:01:00 AM

Bułeczki wychodzą smaczne, mięciutkie co ważne dla nie których (nie mają chrupiącej skórki) i spokojnie możecie część zamrozić i odmrażać kiedy będzie potrzeba ;) 







Składniki na 8 bułek:

zaczyn:
  • 28 g drożdży
  • 1/2 szkl ciepłej ale nie gorącej wody
  • 1 płaska łyżeczka cukru
ciasto:
  • 1 szkl mąki owsianej
  • 1 szkl mąki orkiszowej
  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl ciepłej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 łyżki oleju
  • około 1 łyżki kwaśnej śmietany / jogurtu naturalnego lub więcej (zależy od mąki)

1. Z drożdży, cukru, ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąki, sól, pozostały cukier oraz wodę.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski  i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia.

Podrośnięte bułeczki pieczemy w 190 stop przez około 20 minut.




Podobne Posty

4 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom