Bułki Pszenno Orkiszowo Owsiane
Bułeczki wychodzą smaczne, mięciutkie co ważne dla nie których (nie mają chrupiącej skórki) i spokojnie możecie część zamrozić i odmrażać kiedy będzie potrzeba ;)
Składniki na 8 bułek:
zaczyn:
- 28 g drożdży
- 1/2 szkl ciepłej ale nie gorącej wody
- 1 płaska łyżeczka cukru
ciasto:
- 1 szkl mąki owsianej
- 1 szkl mąki orkiszowej
- 2 szkl mąki pszennej
- 1 szkl ciepłej wody
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 łyżki oleju
- około 1 łyżki kwaśnej śmietany / jogurtu naturalnego lub więcej (zależy od mąki)
1. Z drożdży, cukru, ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąki, sól, pozostały cukier oraz wodę.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski i zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie zajął się tym robot). Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące. Jeśli takie nie jest to dodajemy 1 łyżkę kwaśnej śmietany lub jogurtu.
Gotowe ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3. Wyrośnięte ciasto odgazowujemy (zagniatamy ponownie) i dzielimy na 8 części z których formujemy bułki spłaszczając je i obsypujemy mąką i przykrywamy ściereczką do ponownego krótkiego podrośnięcia.
Podrośnięte bułeczki pieczemy w 190 stop przez około 20 minut.
4 comments
Domowe bułki są najlepsze :) Często piekę. Twoje wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, domowe nie mają sobie równych :)
Usuńbułeczki idealne
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.