Keks Na Majonezie Z Daktylami, Żurawiną, Jabłkiem I Orzechami
Keks to jedno z moich ulubionych ciast, mnóstwo bakali, wilgotne ciasto i pyszna polewa...Pychota !
Moje bakalie to tym razem przewaga dużych, całych daktyli których nie chciałam kroić na kawałki dlatego większość opadła na dno, ale oczywiście możecie pominąć daktyle, a dodać inne bakalie ;)
Składniki na keksówkę 20 x 10 cm:
- 1/3 szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl mąki ziemniaczanej
- 3 jajka kl M
- 3/4 szkl cukru
- 3 łyżki majonezu
- 1 i 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka maki do bakalii
- daktyle, orzechy, żurawina, mała połówka jabłka
- esencja waniliowa
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę, następnie dodajemy majonez i jeszcze chwilkę miksujemy. Następnie dodajemy obie mąki z proszkiem do pieczenia, esencja waniliowa i mieszamy całość.
2. Bakalie (daktyle i żurawinę przelałam gorącą wodą i odsączyłam) mieszamy z mąka i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy i przekładamy do foremki keksowej.
Ciasto pieczemy w 180 stop. przez około 45 min do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek drewniany wbity w ciasto musi być suchy !
Wierzch ciasta polałam polewą z mleka w proszku oraz gotową polewą z ciemnej czekolady.
10 comments
Wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńZawsze mnie zaskakuje ten dodatek majonezu w wypiekach :)
OdpowiedzUsuńWypieki z nim są naprawdę smaczne ;)
Usuńale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńSuper ciacho, podoba mi się że jest na majonezie, muszę zrobić :)
OdpowiedzUsuńCóż mogę powiedzieć były pycha i polecam :)
UsuńJeszcze nie robiłam keksu z majonezu. Nadrobię to na pewno. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTen to już któryś z kolei, a polecam też ciasteczka na majonezie mega kruche ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.