Najlepsze Jagodzianki

by - 8/03/2023 12:05:00 AM

Piekliście jagodzianki w tym roku, bo jak nie to jest teraz ostatni dzwonek aby je upiec bo jagody już się niestety kończą, a nic nie zastąpi tych domowych, obficie nadzianych jagodzianek z lukrem i kruszonką :) Korzystajcie i nasyćcie się ich smakiem, aby dotrwać do następnego sezonu ;)




Składniki na 7 jagodzianek

Kruszonka:
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 100 g mąki
Ciasto:
  • 250 g mąki
  • 15 g drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 40 g cukru razem z cukrem waniliowym
  • 35 g masła
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
Nadzienie:
  • 250 g jagód
  • 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
 
Kruszonka
 
1. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą i chowamy do zamrażalnika bądź lodówki. 

Ciasto

2. Z ciepłego mleka, łyżki cukru i drożdży tworzymy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Mąkę, żółtko, kwaśną śmietanę oraz cukier umieszczamy w misce. Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas wyrabiania dolewamy roztopione masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
 
Formowanie Jagodzianek
 
4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 7 kulek.
6. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po 2 niepełne łyżki jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. 
Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (nie musicie zużywać całej kruszonki, resztę można zamrozić)
 
Pieczemy je w 180 stopniach przez około 20-25 minut.
 
Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
 

 

Podobne Posty

18 comments

  1. Chętnie bym się u Ciebie stołowała!

    OdpowiedzUsuń
  2. Iwonko one są doskonałe w każdym calu. Ja niestety w tym roku nie piekłam i już chyba nie upiekę bo jestem na redukcji:(. Ale nasycę oczy Twoimi pysznymi bułeczkami 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj szkoda, na pewno bym Cię poczęstowała nimi :)

      Usuń
  3. Wspaniałe jagodzianki, lubię jak zawierają tak dużo nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jagodzianki prezentują się przepysznie :D
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne bułeczki i jak apetycznie nadziane.

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze bo domowe. Ja nigdy sama nie piekłam jagodzianek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i polecam Ci kiedyś upiec, to na prawdę proste :)

      Usuń
  7. uwielbiam domowe jagodzianki

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych