Najlepsze Jagodzianki
Piekliście jagodzianki w tym roku, bo jak nie to jest teraz ostatni dzwonek aby je upiec bo jagody już się niestety kończą, a nic nie zastąpi tych domowych, obficie nadzianych jagodzianek z lukrem i kruszonką :) Korzystajcie i nasyćcie się ich smakiem, aby dotrwać do następnego sezonu ;)
Składniki na 7 jagodzianek
Kruszonka:
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 100 g mąki
Ciasto:
- 250 g mąki
- 15 g drożdży
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
- 40 g cukru razem z cukrem waniliowym
- 35 g masła
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 250 g jagód
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
Kruszonka
1. Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą i chowamy do zamrażalnika bądź lodówki.
Ciasto
3.
Mąkę, żółtko, kwaśną śmietanę oraz cukier umieszczamy w misce.
Dodajemy do tego wyrośnięty zaczyn i zaczynamy wyrabiać ciasto, podczas
wyrabiania dolewamy roztopione masło.
Gotowe ciasto odstawiamy na 30-40 minut do podrośnięcia.
4. Jagody mieszamy z cukrem i bułką tartą bądź skrobią ziemniaczaną.
5. Wyrośnięte ciasto zagniatamy jeszcze raz i dzielimy na 7 kulek.
6. Każdą kulkę rozpłaszczamy w dłoni bądź wałkujemy na nieduży placuszek o średnicy około 10-12 cm.
Na taki placuszek nakładamy po 2 niepełne łyżki jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Na taki placuszek nakładamy po 2 niepełne łyżki jagód, szczelnie zalepiamy formując owalny kształt a następnie odkładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podrośnięcia na około
20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
5. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem i obsypujemy kruszonką (nie musicie zużywać całej kruszonki, resztę można zamrozić)
Pieczemy je w 180 stopniach
przez około 20-25 minut.
Po upieczeniu jagodzianki wykładamy na kratkę aby przestygły, a następnie je lukrujemy. Smacznego !!!
18 comments
Ale pysznie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńChętnie bym się u Ciebie stołowała!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło, dziękuje Ci ślicznie ^_^
UsuńIwonko one są doskonałe w każdym calu. Ja niestety w tym roku nie piekłam i już chyba nie upiekę bo jestem na redukcji:(. Ale nasycę oczy Twoimi pysznymi bułeczkami 🙂
OdpowiedzUsuńOj szkoda, na pewno bym Cię poczęstowała nimi :)
UsuńWspaniałe jagodzianki, lubię jak zawierają tak dużo nadzienia :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńwyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci ślicznie :D
UsuńJagodzianki prezentują się przepysznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Dziękuje i również pozdrawiam :D
UsuńPyszne bułeczki i jak apetycznie nadziane.
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńNajlepsze bo domowe. Ja nigdy sama nie piekłam jagodzianek
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam Ci kiedyś upiec, to na prawdę proste :)
Usuńuwielbiam domowe jagodzianki
OdpowiedzUsuńBardzo się ciesze :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.