Ciasto Drożdżowe Pod Pierzynką Serową
Pyszne, proste i jak smakuje. Zjedzone w dwa dni i już myślę o kolejnym ;)
Składniki na tortownicę o śred 22 cm:
- 180 g przesianej, mąki pszennej, tortowej
- 20 g drożdży świeżych lub 10 g drożdży suchych
- 1/3 szkl cukru (razem z 2 łyżkami waniliowego)
- 120 ml ciepłego mleka
- 1 jajko kl M
- szczypta soli
- kilkanaście kropel esencji waniliowej
- 30 g roztopionego masła i ostudzonego
Pierzynka z twarogu:
- 200 g twarogu kremowego np. Mój ulubiony
- 1 żółtko z jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki budyniu waniliowego w proszku bez cukru
Kruszonka:
- 1/2 szkl mąki pszennej tortowej
- 50 g masła
- 50 g cukru
1. Zagniatamy kruszonkę i chowamy do zamrażalki.
2. Do miski przesiewamy mąkę.
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10- 20 minut do ruszenia drożdży.
8. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez około 50 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, po ostygnięciu polewamy lukrem. Smacznego !
3. Robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10- 20 minut do ruszenia drożdży.
4. Po tym czasie kiedy widać że drożdże się "napuszyły" i zapieniły wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, esencję waniliową, wlewamy masło/olej i miksujemy wszystko do połączenia się składników. Ciasto jest dość rzadkie i będzie się trochę nawijać na haki miksera.
Wymieszane ciasto odstawiamy pod przykryciem (pod ściereczką) do wyrośnięcia na około 1 - 1,5 h
5. W tym czasie ucieramy twaróg z żółtkiem, cukrem i budyniem.
6. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Następnie wykładamy cieniutkimi warstwami ser tak aby nie zatopił się w ciasto następnie posypujemy kruszonką i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na 15-20 minut.
6. Po wyrośnięciu znów krótko miksujemy ciasto, a następnie wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Następnie wykładamy cieniutkimi warstwami ser tak aby nie zatopił się w ciasto następnie posypujemy kruszonką i odstawiamy do lekkiego podrośnięcia na 15-20 minut.
Jeśli zostanie Wam kruszonka to ją zamroźcie, będzie na drugie ciasto ;)
8. Po lekkim podrośnięciu wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stop (góra-dół) bez termoobiegu. Pieczemy przez około 50 minut do suchego patyczka i zrumienienia kruszonki.
Po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika po 5 minutach wykładam ciasto z papierem na kratkę aby odparowało i szybciej ostygło, po ostygnięciu polewamy lukrem. Smacznego !
9 comments
drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią, a Twoje wygląda mega apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuje, drożdżowe chyba z każdym dodatkiem smakuje :)
UsuńFantastyczne! Porywam kawałek do kawki ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje i częstuj się ;)
UsuńUwielbiam takie drożdżówki, najczęściej z owocami, z serem jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńZ owocami też u mnie najczęściej, ale z serem jest przepyszne ;)
UsuńUwielbiam to połączenie, drożdżowe i ser.
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne połączenie :)
UsuńBardzo smakowite!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.