Cytrynowe Ciasteczka Według Hildegardy Z Bingen
Bardzo szybkie do przygotowania ciasteczka według przepisu Hildegardy z Bingen.
Składniki na 1 blaszkę z moimi drobnymi zmianami:
- 200 g mąki pszennej orkiszowej
- 100 g mąki migdałowej
- 80 g cukru trzcinowego (w oryginale 100 g ale ciastka dla nas były za słodkie)
- 1 żółtko (w oryginale 1 całe jajko)
- 100 g masła
- skórka z 1/2 cytryny
- ewentualnie esencja cytrynowa
- ewentualnie 2-3 łyżeczki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
1. Z podanych składników zagniatamy zwarte ciasto (jeśli ciasto nie chce się zlepić dodajemy jogurt lub kwaśną śmietanę)
2. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ciasteczka które układamy na blaszce z papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w 180 stop przez 15-20 minut.
Ps. Uważajmy aby ciastek za mocno nie spiec bo będą twarde !
8 comments
Właśnie upiekłam ciasteczka Hildegardy a właściwie Tamary (czyli moje ;)) Bo
OdpowiedzUsuńzmieniłam trochę składniki, zamiast mąki migdałowej użyłam sezamowej (tylko tę miałam) a
cukier zastąpiłam lucumą i ksylitolem, więc pewnie, moje różnią się smakiem. Podczas
wyrabianie ciasta musiałam dodać i śmietanę i białko (ubiłam je), bo ciasto nie chciało się
sklejać. Przyznam, że mimo to kruszyło się przy wałkowaniu, ale jakoś dałam radę po
kawałku... po kawałku... Wyszły pyszniutkie. Pozdrawiam serdecznie :)
Bo właśnie o to chodzi żeby przepisy modyfikować zwłaszcza gdy coś nie gra, bo czasami mąką może mieć mniejszą lub większą wilgotność i trzeba ratować wtedy np. śmietaną :)
UsuńDziękuje za wypróbowanie przepisu i cieszę się że jednak ciasteczka wyszły i smakowały :)
Ale apetyczne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci :*
UsuńNiezwykle prosty przepis, takie lubimy najbardziej :)
OdpowiedzUsuńTo super, cieszę się że się podoba :-)
UsuńInteresujące ciasteczka ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do wypróbowania :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.