Dżem Z Papierówek
Przygotowanie takiego dżemu to niecałe dwie godzinki, a smaku i radości z jedzenia potem bardzo wiele, zwłaszcza zimą ;)
Składniki na 4 słoiczki 250 ml:
Składniki na 4 słoiczki 250 ml:
- 1 kg jabłek papierówek
- około 300 gr cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 laska cynamonu
- 4-5 łyżek wody
1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę, następnie przekładamy do garnka podlewamy wodą i zaczynamy duszenie. Dusimy do całkowitego ich rozpadu.
2. Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy, aż do zgęstnienia i uzyskania pożądanego smaku (laskę cynamonu wyjmujemy w momencie kiedy smak dżemu nam odpowiada)
3. Gorący dżem, przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków, a następnie odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Po przestygnięciu przenosimy do chłodnego miejsca. Smacznego !
12 comments
Bardzo lubię domowe dżemy i wszelkiego rodzaju przetwory 😊
OdpowiedzUsuńDomowe są przepyszne :)
UsuńJaki ma piękny złocisty kolor :)
OdpowiedzUsuńDziękuj, super smaczny wyszedł i ten kolorek tez mnie zachwycił :)
UsuńTaki dżemik, będzie jak znalazł do zimowych wypieków :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ^_^
Usuńu mnie jest juz kilka słoiczków dżemu jabłkowego- do naleśników lub ciasta jest idealny:)
OdpowiedzUsuńU mnie chyba będzie do naleśników i racuszków :D
UsuńDomowe przetwory najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda ^_^
UsuńA to ciekawe, do wypróbowania zatem
OdpowiedzUsuńZatem zachęcam do wypróbowania :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.