Dżem Z Papierówek

by - 7/25/2018 12:02:00 AM

Przygotowanie takiego dżemu to niecałe dwie godzinki, a smaku i radości z jedzenia potem bardzo wiele, zwłaszcza zimą ;)




















Składniki na 4 słoiczki 250 ml:

  • 1 kg jabłek papierówek
  • około 300 gr cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 laska cynamonu
  • 4-5 łyżek wody


1. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce lub kroimy w niedużą kostkę, następnie przekładamy do garnka podlewamy wodą i zaczynamy duszenie. Dusimy do całkowitego ich rozpadu.
2. Następnie dodajemy cukier, sok z cytryny, wrzucamy laskę cynamonu i gotujemy, aż do zgęstnienia i uzyskania pożądanego smaku (laskę cynamonu wyjmujemy w momencie kiedy smak dżemu nam odpowiada)


3. Gorący dżem, przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków, a następnie odwracamy do góry dnem do ostygnięcia.
Po przestygnięciu przenosimy do chłodnego miejsca. Smacznego !


Podobne Posty

12 comments

  1. Bardzo lubię domowe dżemy i wszelkiego rodzaju przetwory 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Jaki ma piękny złocisty kolor :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuj, super smaczny wyszedł i ten kolorek tez mnie zachwycił :)

      Usuń
  3. Taki dżemik, będzie jak znalazł do zimowych wypieków :)

    OdpowiedzUsuń
  4. u mnie jest juz kilka słoiczków dżemu jabłkowego- do naleśników lub ciasta jest idealny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie chyba będzie do naleśników i racuszków :D

      Usuń
  5. Domowe przetwory najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A to ciekawe, do wypróbowania zatem

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych