Piegusek - Babka Na Białkach
Tym razem maku zabrakło i na razie nie zamierzam go kupować więc do pieguska poszły nasionka chia, i sprawdziły się bardzo dobrze więc polecam kto nie ma lub nie lubi maku aby zamienić je np. na nasionka chia :) Oczywiście można też nic nie dodawać ;)
Składniki na foremkę 25 x 10
- 6 białek
- 1/2 szkl cukru
- 2 łyżki cukru migdałowego lub cytrynowego
- 3/4 szkl mąki pszennej
- 5 łyżek suchego maku lub nasionek chia
- 80 g masła roztopionego i ostudzonego lub 60 ml oleju
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- kilka kropel esencji migdałowej lub cytrynowej
dodatkowo:
- 80 g czekolady deserowej
- 40 ml mleka
Ciasto
1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukry i jeszcze chwilę ubijamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło.
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika.
Ciasto pieczemy w 180 sto przez około 40 minut. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy.
Ciasto pieczemy w 180 sto przez około 40 minut. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy.
Polewa
4. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto.
Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru) wstawiam ciasto na 10 minut do lodówki.
8 comments
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
Usuńfajny pomysl na wykorzystanie białek
OdpowiedzUsuńTo prawda i jaki smaczny :)
UsuńLubię takie babki :) I można wykorzystać białka, ktore zostają po drożdzowych wypiekach ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :D
UsuńBardzo lubię tą babkę, dawno nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńJa też właśnie bardzo dawno nie robiłam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.