Piegusek - Babka Na Białkach

by - 2/19/2021 12:11:00 AM

Tym razem maku zabrakło i na razie nie zamierzam go kupować więc do pieguska poszły nasionka chia, i sprawdziły się bardzo dobrze więc polecam kto nie ma lub nie lubi maku aby zamienić je np. na nasionka chia :) Oczywiście można też nic nie dodawać  ;)










Składniki na foremkę 25 x 10
  • 6 białek
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru migdałowego lub cytrynowego
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 5 łyżek suchego maku lub nasionek chia 
  • 80 g masła roztopionego i ostudzonego lub 60 ml oleju
  • 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji migdałowej lub cytrynowej 
dodatkowo:
  • 80 g czekolady deserowej
  • 40 ml mleka
Ciasto

1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukry i jeszcze chwilę ubijamy.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, mak i wlewamy miesząc roztopione masło.
3. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do piekarnika.

Ciasto pieczemy w 180 sto przez około 40 minut. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy.

Polewa

4. Mleko mocno zagrzewamy, następnie zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia, odstawiamy do lekkiego ostudzenia, a następnie polewamy nią ciasto. 

Aby przyspieszyć zastygnie polewy (lukru) wstawiam ciasto na 10 minut do lodówki.

Podobne Posty

8 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych