Zapiekanka Ziemniaczano Warzywna Z Mięsem
To zapiekanka idealna na weekendowy niedzielny obiad, bez długiego stania w kuchni, bez nudnych schabowych za to z większą ilością czasu dla siebie i rodziny.
Taki obiad można powiedzieć robi się sam, a warzywa czy mięso jakie tam damy zależą tylko od naszych kulinarnych upodobań.
Składniki na 2 - 3 osoby:
- 7 sporych ziemniaków
- 4-6 plastrów schabu lub sznycli z indyka
- 1 duża marchew
- 1/2 korzenia pietruszki (jeśli nie lubimy pieczonej, nie musimy jej dawać)
- 1 nieduża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- przyprawa do pieczonych ziemniaków np. Prymat
- oliwa lub olej
1. Jeśli mamy schab to wcześniej namaczamy go w mleku z cebulą, następnie wycieramy i smarujemy grubo majonezem. Jeśli jest to drób to tylko smarujemy majonezem ewentualnie obsypujemy pieprzem.
2. Ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki grubość około 1 cm. Marchewkę również obieramy i kroimy plastry wzdłuż lub w szerz.
3. Przekładamy warzywa do formy w której będą się piekły, polewamy oliwą lub olejem, obsypujemy przyprawami (sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków) i mieszamy tak aby każde warzywo się oblepiło przyprawami.
Następnie ustawiamy ziemniaki w naczyniu na przemian z marchewką ewent. pietruszką i cebulą, pośrodku układamy mięso które również przekładamy cebulą i dodatkowo czosnkiem.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190 stop. i pieczemy przez około 60-90 minut po przykryciem.
Na ostanie 15 minut zdejmujemy pokrywkę i pozwalamy się przyrumienić zapiekance.
4 comments
taką zapiekankę to bym sobie zjadła
OdpowiedzUsuńCieszę się że zachęca cię do skosztowania moja zapiekanka ;) :D
UsuńZrobiłam... jest pyszna... dziecko wyjadło nawet czosnek i cebule:D
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę że zapiekanka tak smakowała i dziękuje za wypróbowanie i za komentarz ^_^ Pozdrawiam :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.