Kluski Z Farszem Pieczarkowym
Bardzo lubię takie kluski, bo są bez mięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :)
Składniki na około 8-9 sztuk:
Ciasto:
Składniki na około 8-9 sztuk:
Ciasto:
- około 400 g ugotowanych i wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze)
- 1 małe jajko
- około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1/2 główki cebuli
- 1/2 ząbka czosnku
- 2 czubate łyżeczki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy je na czas przygotowania ciasta.
4. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy gruby wałek który dzielimy na 8-9 części.
Każdy kawałek rozpłaszczamy formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
5. Gotowe kluski gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy okraszone cebulką ;) Smacznego !!!
17 comments
kochamy wszystkie kluseczki i z i bez mięsa;)
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
Dziękuje i ja jestem kluchożerczynią :-D :D
UsuńUwielbiam takie dania. Zresztą ja kocham wszystkie kluchy i kluseczki 😍
OdpowiedzUsuńCieszę się, to tak jak ja, kluski i kluseczki są u mnie przynajmniej dwa razy w tygodniu :D
UsuńSuper, bardzo apetyczne kluski :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńWyglądają bardzo dobrze :) Super kluski!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńSmaczny obiadek :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńpyszne kluchy :) i obiad gotowy :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńAle muszą być dobre, z niespodzianką w środku :)
OdpowiedzUsuńOj przepyszne były :D
Usuńsuper
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńWygląda przepysznie i pewnie tak smakuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.