Dania bezmięsne Kluski i kluseczki

Kluski Z Farszem Pieczarkowym

1/09/2018 12:05:00 AMIwona T.

Bardzo lubię takie kluski, bo są bez mięsa, łatwo je zrobić a okraszone cebulką smakują wyśmienicie :)













Składniki na około 8-9 sztuk:

 Ciasto:

  • około 400 g ugotowanych i wystudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być wczorajsze)
  • 1 małe jajko
  • około 3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 główki cebuli
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 czubate łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy je na czas przygotowania ciasta.
4. Ziemniaki formujemy w taki kopczyk i dzielimy na 4. Jedna część (1/4) wyjmujemy, to miejsce puste uzupełniamy mąką ziemniaczaną, wbijamy całe jajko i rękami wyrabiamy gładkie ciasto.
Z ciasta formujemy gruby wałek który dzielimy na 8-9 części.
Każdy kawałek rozpłaszczamy formując placki, na powstałe placki nakładamy farsz. Zalepiamy szczelnie i tak postępujemy aż do wykończenia ciasta.
5. Gotowe kluski  gotujemy w osolonej wodzie od wypłynięcia przez około 10-12 min. Podajemy okraszone cebulką ;) Smacznego !!!



You Might Also Like

14 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

Formularz kontaktowy