Pieczona Młoda Wieprzowinka

by - 4/07/2020 12:01:00 AM

Prosta w przygotowania i aromatyczna wędlinka to coś co lubię najbardziej, przygotowana w domu smakuje najlepiej.
Idealna na kanapki i na ciepło oraz na świąteczny stół :)














Składniki:

  • 800 g młodej wieprzowiny (jasnoróżowa szynka)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • oliwa z oliwek lub olej
  • około 2 łyżki majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 10-15 kulek jałowca
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • papryka wędzona
  • sól, pieprz

1. Mięso myjemy i wycieramy.
2. Następnie smarujemy/oblewamy je oliwą/olejem, i nacieramy solą, papryką wędzoną, ząbki czosnku albo przeciskamy przez praskę i smarujemy nim mięso lub nakłuwamy mięso i wbijamy czosnki do środka (ja często robię pół na pół, czyli dwa ząbki przekrawam na pół i wkładam w mięso a resztę przeciskam przez praskę). Następnie smarujemy mięso koncentratem i na sam koniec obsypujemy majerankiem.
3. Tak przygotowane mięso odstawiamy po przykryciem na około 15-20 godzin.
4. Na dwie godziny przed pieczeniem wyjmuje mięso z naczyniem z lodówki aby się ogrzało, a następnie wsadzam do piekarnika na 200 stopni i piekę w tej temperaturze przez około 45 minut a następnie zmniejszam temp. do 160 i piekę jeszcze coś około 40 minut lub krócej lub dłużej wszystko zależy od mięsa.
Pod koniec pieczenia można odkryć mięso aby się przyrumieniło (ja nie zawsze odkrywam)

Po zakończeniu pieczenia, ważne jest aby mięso pozostało we własnych sokach co najmniej przez 2-3 godzinki.

Ps. Mięso można spokojnie podać na ciepło, krojąc w grubsze plastry i polewając sosem.

Podobne Posty

0 komentarze

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych