Wielkanocna Babka Ryżowa
Pierwszy przepis Wielkanocny, a będzie to babka na mące ryżowej z jogurtem.
Jest to propozycja bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby i osoby bez problemów z glutenem sobie ja upiekły :)
Składniki:
Jest to propozycja bezglutenowa, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby i osoby bez problemów z glutenem sobie ja upiekły :)
Składniki:
- 1 szkl mąki ryżowej
- 150 g jogurtu naturalnego w temp. pokojowej
- 1/4 szkl oleju
- 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka kl M
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy albo zwykły)
- 1/3 szkl cukru
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę (twa to około 5-7 minut)
2. Do ubitych jajek przesiewamy mąkę ryżowa oraz dodajemy mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, dodając po trochu jogurtu oraz oleju. Mieszamy wszystko do połączenia składników.
3. Gotowa masę przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Babkę pieczemy w 180 stop przez 45-50 minut do suchego patyczka.
Wystudzona babkę polewamy lukrem. Babka smakuje najlepiej pierwszego i drugiego dnia.
12 comments
super babka takiej jeszcze nie robiłam
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować przepisy z mąką ryżową ;)
UsuńPiekłam ciasta z mąką ryżową, są pyszne. Twoja babka wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńNigdy nie piekłam z mąki ryżowej, ale jeśli wychodzą z niej takie super ciasta, to muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, a jakie pyszne placuszki/racuszki z niej wychodzą ^_^
UsuńMuszę kiedyś wypróbować mąkę ryżową w wypiekach. A babeczka idealna :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńJutro koniecznie wypróbuję,będzie do niedzielnej kawki. :)
OdpowiedzUsuńSuper, mam nadzieje że będzie smakować :)
UsuńTa babka wielkanocna nie tylko wspaniale wygląda ale i równie dobrze smakuje.
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.