Babka Z Mlekiem W Proszku
Pyszna, prosta i niezwykle smakowita babka z mlekiem w proszku i na dodatek z polewa z mleka w proszku, ja się w jej smaku zakochałam :D
Ale uważajcie na czas pieczenia, bo babka bardzo szybko się rumieni i może za bardzo z suszyć się w środku !
Składniki na małą babkę (na dużą podwoić składniki):
Ale uważajcie na czas pieczenia, bo babka bardzo szybko się rumieni i może za bardzo z suszyć się w środku !
Składniki na małą babkę (na dużą podwoić składniki):
- 1 nieczubata szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mleka w proszku
- 1/4 szkl cukru
- 3/4 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko kl L
- 1/2 szkl jogurtu z maślanka lub kefiru lub maślanki
- 1/4 szkl oleju
- esencja waniliowa
Polewa mleczna:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki cukru
- około 8 łyżek mleka w proszku
1. Jajko miksujemy z cukrem na piankę, następnie dodajemy maślankę (lub jogurt lub kefir), olej i esencję waniliową.
2. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem oraz mleko w proszku. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do do wysmarowanej i wysypanej mąką foremki.
Pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut
3. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego!
Pieczemy w 180 stop. przez 40-45 minut
3. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem z mlekiem i cukrem, zestawiamy z ognia i dodajemy mleko w proszku, mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Smacznego!
Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek.
2 comments
Piękna babka❤ musi być pyszna z dodatkiem mleka w proszku ☺
OdpowiedzUsuńDziękuje, tak miała bardzo przyjemny smak :-)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.