Migdałowe Ciasteczka Na Białkach a'la Amaretti

by - 1/17/2020 12:01:00 AM

Nie są to do końca takie amaretti jakie bym chciała dlatego są a'la ale i tak są pyszne i wciągające ;)
Wszystko zależy jakich migdałów użyjemy czy grubo tartych czy mielonych na mączkę, ja użyłam pół na pół i takie oto ciasteczka powstały, z wyglądu jak kokosanki ;) ale w smaku już nie.
Wypróbujcie przepis zwłaszcza że w czasie karnawału często zostają białka jaj np. po pączkach czy faworkach ;)










Składniki na około 15 ciasteczek:

  • 2 białka
  • 1/3 szkl cukru pudru (30 g )
  • 125 g tartych migdałów (grubo mielonych)
  • kilka kropel esencji migdałowej

1. Białka ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i jeszcze króciutko ubijamy.
2. Następnie powoli dodajemy tarte migdały i esencję waniliową. Mieszamy (konsystencja nie powinna być rzadka, jeśli tak jest to jeszcze możemy dosypać troszkę migdałów.
3. Następie wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia porcje ciasta formując ciasteczka.

Pieczemy w 200 stop bez termoobiegu przez 10-12 minut do lekkiego ze złocenia.
ciasteczka w środku mają być wilgotne i miękkie.

Podobne Posty

14 komentarze

  1. Pysznie wyglądają :) Częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuję przepis, zdrowe i na pewno smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasteczka bardzo smakowicie się prezentują :D Przepis z przyjemnością wypróbuję :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Moje smaki, wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie ciasteczka mogłabym pochrupać do kawki. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają. Uwielbiam takie przekąski!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam smak migdałów, takie ciasteczka to sama przyjemność

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych