Zapiekanka Ryżowa Z Pieczarkami, Kurczakiem I Serem
Taka zapiekanka jest idealna gdy na przykład nasza druga połówka spóźnia się na obiad, a obiad może na nią poczekać w piekarniku nie stygnąc :)
Zapiekanka jest syta i można dowolnie modyfikować zmieniając ser na górze czy też zamieniając słodka śmietankę na kwaśną.
Składniki na 3 osoby:
Zapiekanka jest syta i można dowolnie modyfikować zmieniając ser na górze czy też zamieniając słodka śmietankę na kwaśną.
Składniki na 3 osoby:
- 1 i 1/2 torebki ryżu
- 250 g pieczarek
- 1 mała pierś z kurczaka
- 150 ml słodkiej śmietanki 30 % lub pół na pół z kwaśną śmietaną
- 1 mała cebula
- tarty ser żółty
- do smaku sól, pieprz, suszone warzywka (warzywko)
- 2 ząbki czosnku
- natka pietruszki do dekoracji
- oliwa może być smakowa
- masło do wysmarowania foremki
1. Ryż gotujemy krócej niż podano na opakowaniu.
2. Na oliwie szklimy pokrojoną na drobną kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy pokrojona pierś z kurczaka, na koniec dajemy starte lub pokrojone pieczarki. Do tego przeciskamy czosnek, pieprzymy, solimy i dajemy 1 łyżeczkę suszonych warzyw.
3. Całość smażymy około 10-15 minut, można pod przykryciem a pod koniec odkryć przykrywkę aby nadmiar wody odparował.
4. Pod koniec wlewamy śmietankę i gotujemy aż lekko zgęstnieje możemy w tym momencie spróbować i doprawić jeszcze do smaku.
5. Foremkę smarujemy masłem.
Najpierw wykładamy połowę ryżu, na to połowę sosu pieczarkowego, a następnie resztę ryżu i sou. wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w 200 stop przez około 25 minut.
2. Na oliwie szklimy pokrojoną na drobną kosteczkę cebulkę, następnie dodajemy pokrojona pierś z kurczaka, na koniec dajemy starte lub pokrojone pieczarki. Do tego przeciskamy czosnek, pieprzymy, solimy i dajemy 1 łyżeczkę suszonych warzyw.
3. Całość smażymy około 10-15 minut, można pod przykryciem a pod koniec odkryć przykrywkę aby nadmiar wody odparował.
4. Pod koniec wlewamy śmietankę i gotujemy aż lekko zgęstnieje możemy w tym momencie spróbować i doprawić jeszcze do smaku.
5. Foremkę smarujemy masłem.
Najpierw wykładamy połowę ryżu, na to połowę sosu pieczarkowego, a następnie resztę ryżu i sou. wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Pieczemy w 200 stop przez około 25 minut.
6 comments
Pyszna propozycja na obiad :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się :D
UsuńPyszna zapiekanka, polecam spróbować zamiast piersi z kurczaka użyć mięsa mielonego 😊
OdpowiedzUsuńO.. na pewno tak spróbuje zrobić :)
UsuńWygląda pysznie! Często brakuje mi pomysłów na szybkie dania, co kończy się zamówienie pizzy lub chińszczyzny. W nowym roku obowiązują jednak inne zasady - coraz chętniej gotuję potrawy, których nigdy wcześniej nie robiłam. Dotychczas przyrządzałam jedynie zapiekankę makaronową lub ziemniaczaną. Nawet nie pomyślałam o ryżu, chociaż go uwielbiam. Pieczarki mogłabym jeść chyba ze wszystkim :) Świetny przepis, nawet dla osób, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Myślę, że każdy poradzi sobie z przygotowaniem takiego posiłku.
OdpowiedzUsuńTeż tak myślę, że przepis powinien wyjść każdemu i cieszę się że się podoba :) Pozdrawiam :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.