Drobiowe Roladki Nadziewane Szpinakiem, Pokrzywą i Serem
Propozycja na pyszny i prosty niedzielny obiad, ale można i w tygodniu przygotować sobie takie roladki ;)
Jeśli nie macie dostępu do pokrzywy jakiejkolwiek pomińcie ją w przepisie, a roladki i tak będą smaczne :)
Składniki 4 osoby:
1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie jeśli mamy świeże listki pokrzywy to zalewamy je wrzącą wodą i gotujemy przez około 5 minut, następnie siekamy je drobno.
Liście pasteryzowane płuczemy z soli i również siekamy lub blendujemy.
Filety myjemy i kroimy na dwa płaty (razem 4 płaty mają wyjść). Rozbijamy je ale nie za mocno. Obsypujemy pieprzem, solą oraz papryką słodką w proszku.
2. Fetę /ser sałatkowy kroimy w niedużą kostkę i mieszamy ze szpinakiem i pokrzywą.
3. Farsz nakładamy na 3/4 długości fileta i zawijamy ciasno w roladkę obtaczając od razu w mące, tak postępujemy z każdym filetem.
4. Następnie każda roladkę obtaczamy w jajku i znów w mące lub bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ziemniaczkami i np. zasmażanymi buraczkami <-klik :)
Jeśli nie macie dostępu do pokrzywy jakiejkolwiek pomińcie ją w przepisie, a roladki i tak będą smaczne :)
Składniki 4 osoby:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 180 g mrożonego szpinaku np. w kostkach
- około 100 g sera feta lub sałatkowego Islos
- 2 ząbki czosnku
- około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej <- klik
- sól, pieprz, słodka papryka
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta
1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie jeśli mamy świeże listki pokrzywy to zalewamy je wrzącą wodą i gotujemy przez około 5 minut, następnie siekamy je drobno.
Liście pasteryzowane płuczemy z soli i również siekamy lub blendujemy.
Filety myjemy i kroimy na dwa płaty (razem 4 płaty mają wyjść). Rozbijamy je ale nie za mocno. Obsypujemy pieprzem, solą oraz papryką słodką w proszku.
3. Farsz nakładamy na 3/4 długości fileta i zawijamy ciasno w roladkę obtaczając od razu w mące, tak postępujemy z każdym filetem.
4. Następnie każda roladkę obtaczamy w jajku i znów w mące lub bułce tartej. Smażymy na niewielkim ogniu na rozgrzanym oleju.
Podajemy z ziemniaczkami i np. zasmażanymi buraczkami <-klik :)
4 comments
przepysznie wyglądają, aż chce się zjeść
OdpowiedzUsuńwyjątkowo apetyczne:)
OdpowiedzUsuńNiestety pokrzywy nie mm, ale myślę, że ciekawy dodatek. :)
OdpowiedzUsuńTroche dużo tej zieleniny, jak dla mnie genialne.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.