Mięciutkie Bułeczki Na Kwaśnej Śmietanie

by - 5/10/2022 12:01:00 AM

Domowe pieczywo uwielbiam i jeśli tylko mam chwilkę i ochotę to szybko przygotowuje je w mojej kuchni w mojej własnej mini piekarni.
Dzisiaj podaje Wam przepis na pyszne, mięciutkie bułeczki, są naprawdę delikatne i pozostają takie na wet na drugi dzień wypróbujcie i dajcie znać czy smakowały ;)





Składniki na 5 bułek:

zaczyn:
  • 100 ml wody
  • 1/2 płaskiej łyżeczki cukru
  • 9 g drożdży świeżych
ciasto:
  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 3/4 płaskiej łyżeczki soli
  • 90 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 1 łyżka oleju
1. Z drożdży, cukru i ciepłej, ale nie gorącej wody tworzymy zaczyn i odstawiamy do podrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąki, sól oraz kwaśną śmietanę.
Gotowy, wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski  i zaczynamy wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania dolewamy olej i wyrabiamy dalej. Ciasto ma być lekko lepiące.
Wyrobione ciasto w misce przykrywamy folia i odstawiamy do wyrośnięcia.
3. Po wyrośnięciu krótko je przegniatamy i dzielimy na 5 równych porcji z których formujemy bułki i układamy je na blaszce lekko rozpłaszczając.


Zostawiamy do ponownego krótkiego podrośnięcia na 20 minut.


Bułki pieczemy w 190 stop. przez18 minut.

Po upieczeniu przekładamy na kratkę, bułeczki najpierw będą chrupiące a w trakcie stygnięcia zmiękną. Smacznego !




Podobne Posty

14 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych