Moje najlepsze marchewkowe ciasto, nie wysokie, wilgotne i dobrze nadziane :)
Będę często wracać do tego przepisu i go modyfikować :)
Składniki na tortownicę 20-21 cm
Ciasto:
Będę często wracać do tego przepisu i go modyfikować :)
Składniki na tortownicę 20-21 cm
Ciasto:
- 2 jajka kl L
- 1/2 szkl cukru trzcinowego
- 1 szkl mąki
- 1 szkl marchwi startej na średnich oczkach
- 100 ml oleju
- 3/4 płaskiej łyżeczki sody
- parę kropel esencji pomarańczowej i waniliowej
Krem Kubuś:
- 250 ml sou Kubuś no marchew-banan-malina
- 1/2 paczki budyniu waniliowego bez cukru
- 60 g masła
- ewentualnie 1 łyżka cukru pudru
Masa śmietanowa:
- 150 ml śmietanki 30 %
- 1 płaska łyżeczka żelatyny + odrobina gorącej wody
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- do dekoracji cukrowe, czekoladowe lub marcepanowe mini marchewki
Wszystkie składniki na ciasto w temperaturze pokojowej !
Ciasto
1. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszysta masę. Następnie dodajemy mąkę z sodą, startą marchew oraz esencję pomarańczową i waniliową. Podczas mieszania dodajemy także olej.
2. Dno tortownicy wyścielamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem i wysypujemy bułką.
Ciasto pieczemy w 190 stop. przez około 40-45 minut. Drewniany patyczek wbity w ciasto musi być suchy !
Następnie studzimy ciasto.
3. Po wystudzaniu przekrawamy na dwa blaty.
Krem Kubuś
4. 200 ml soku przelewamy do rondelka i zagotowujemy, w 50 ml rozprowadzamy proszek budyniowy. Zagotowany sok zdejmujemy z ognia i wlewamy resztę soku z proszkiem budyniowym, zagotowujemy i odstawiamy.
Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z ewentualnym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto a następnie schładzamy w lodówce.
Masa śmietanowa
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz zahartowaną żelatynę (do żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy ) Miksujemy jeszcze raz i wykładamy na ciasto, tworząc wzorki, na koniec układamy cukrowe marchewki i schładzamy w lodówce. Smacznego !
Krem Kubuś
4. 200 ml soku przelewamy do rondelka i zagotowujemy, w 50 ml rozprowadzamy proszek budyniowy. Zagotowany sok zdejmujemy z ognia i wlewamy resztę soku z proszkiem budyniowym, zagotowujemy i odstawiamy.
Ugotowany budyń studzimy. Następnie miksujemy masło z ewentualnym cukrem na puch, dodajemy po łyżce budyń aż do wykończenia. Gotowy krem wykładamy na przestudzone ciasto a następnie schładzamy w lodówce.
Masa śmietanowa
5. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz zahartowaną żelatynę (do żelatyny dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy ) Miksujemy jeszcze raz i wykładamy na ciasto, tworząc wzorki, na koniec układamy cukrowe marchewki i schładzamy w lodówce. Smacznego !
4 comments
MUsze przyznać, że jeszcze nigdy nie próbowałam ciasta marchewkowego. A chyba czas najwyższy!
OdpowiedzUsuńnie znam smaku ciasta marchewkowego, chętnie poznam
OdpowiedzUsuńW ogóle mi to ciasto nie wyszło. Krem i masa zważyły się. Mimo to przełożyłam ciasto, ale zapewne wszystko jest do wyrzucenia.
OdpowiedzUsuńNajczęściej przyczyną zważenia się kremu jest różnica temperatur, ale szło to uratować, wystarczy nad kąpielą wodną ustawić miskę ze zważonym kremem i miksować lub dodać 2 łyżki roztopionego gorącego masła.
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.