Buraczki Zasmażane Do Obiadu
Uwielbiam te buraczki i nawet zajadam je z domowa wędlinką <-- klik bo tak mi smakują :)
Niestety mój stary aparat nie potrafił oddać wam tego pięknego buraczanego kolorku, wyszedł nieco blady no, ale cóż... musicie uwierzyć na słowo :)
Składniki
- 4 średnie buraczki
- 1 średnia marchew (nie konieczna)
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka masła
- 1-2 łyżeczki cukru (zależy czy mamy buraczki słodkie)
- 1/2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
1. Buraczki o raz marchew myjemy i przekładamy do garnka. Zalewamy woda i gotujemy na malutkim ogniu w skórkach do miękkości ( u mnie trwało to koło 2 godz. ).
2. Po tym czasie studzimy, obieramy i ścieramy buraczki wraz z marchewką na średnich bądź najmniejszych oczkach ( ja lubię taką ciapkę więc trę na najmniejszych ).
3. Następnie doprawiam buraczki solą, pieprzem, sokiem z cytryny, ewentualnie cukrem jeśli są nam za mało słodkie.
4. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, podsmażamy chwilkę. Dodajemy następnie buraczki i całość chwilkę smażymy mieszając cały czas aby się nie przypaliły.
Buraczki podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego !
15 comments
Uwielbiam takie buraczki, chociaż przyznam się szczerze nie pamiętam kiedy je robiłam. Dziś częstuję się Twoimi:)
OdpowiedzUsuńCzęstuj się do woli :) :D
UsuńPysznie wyglądają :) Idealny dodatek do obiadku :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńUwielbiam i dość często je robię :-)
OdpowiedzUsuńTo fajnie :) bo buraczki takie zdrowe są a niestety nie wszyscy je lubią :)
UsuńTakie buraczki, ziemniaki i już mam pyszny obiad:)
OdpowiedzUsuńOoo.. tak ! :)
UsuńIwonko bardzo chętnie wproszę się do Ciebie na obiadek :)
OdpowiedzUsuńZapraszam...przygotuje wtedy więcej :D
UsuńBuraczki najlepsze do obiadu :)
OdpowiedzUsuńZgadza się ..zaraz po marchewce z groszkiem ;)
UsuńBuraczki najlepsze do obiadu :)
OdpowiedzUsuńPyszny dodatek do obiadu, piękny kolor i świetny smak :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.