Kotlety Z Kaszy Gryczanej Niepalonej Z Serem Żółtym, Pestkami Dyni I Słonecznikiem
Kasza gryczana jest bardzo pożywna i przede wszystkim zdrowa dlatego czasem polecam Wam taką alternatywę dla mięsnych kotletów.
Wersja z twarogiem nam nie za bardzo posmakowała, dlatego postanowiłam pokombinować ze smakiem i teraz są super.
Dodatek chilli nie jest konieczny bo zamiast niego możemy zwiększyć sobie np. ilość czosnku czy cebuli.
Składniki na około 8-9 kotletów:
Wersja z twarogiem nam nie za bardzo posmakowała, dlatego postanowiłam pokombinować ze smakiem i teraz są super.
Dodatek chilli nie jest konieczny bo zamiast niego możemy zwiększyć sobie np. ilość czosnku czy cebuli.
Składniki na około 8-9 kotletów:
- 100 g kaszy gryczanej białej
- 1 jajko kl M
- 1-2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki pestek dyni
- 1-2 łyżki ziaren słonecznika
- 1/2 główki cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta ostrej papryki lub odrobina pokrojonej na drobno papryczki chilli (niekonieczna)
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
1. Kaszę w woreczku ugotować według przepisu na opakowaniu. Następnie ją studzimy.
2. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na oleju (możemy przesmażyć też czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę ale dodajemy go pod sam koniec smażenia gdyż przypalony stanie się gorzki i popsuje smak potrawy)
3. Przesmażoną cebulkę z czosnkiem dodajemy do kaszy, dodajemy koperek, sól, pieprz, ser żółty ziarna słonecznika i pestki dyni. Mieszamy całość, próbujemy i jeśli smak nam odpowiada do dopiero wtedy wbijamy jajko, a następnie formujemy kotlety (mogą być lekko "ciapowate", ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy na przykład z surówką z kapusty pekińskiej lub ogórkiem małosolnym <-- Smacznego !
2. Cebulkę drobno siekamy i przesmażamy na oleju (możemy przesmażyć też czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę ale dodajemy go pod sam koniec smażenia gdyż przypalony stanie się gorzki i popsuje smak potrawy)
3. Przesmażoną cebulkę z czosnkiem dodajemy do kaszy, dodajemy koperek, sól, pieprz, ser żółty ziarna słonecznika i pestki dyni. Mieszamy całość, próbujemy i jeśli smak nam odpowiada do dopiero wtedy wbijamy jajko, a następnie formujemy kotlety (mogą być lekko "ciapowate", ale na patelni nie będą się rozpadać) obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy na przykład z surówką z kapusty pekińskiej lub ogórkiem małosolnym <-- Smacznego !
2 comments
mega apetyczne kotleciki
OdpowiedzUsuńTo prawda i dziękuje za miły komentarz :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.