Ciasto Czekoladowo Dyniowe

by - 10/30/2024 12:00:00 AM

Bardzo proste ciasto, przypominające konsystencją biszkopt, wilgotne, mięciutkie i chociaż składników wiele to pracy mało także póki sezon dyniowy trwa zróbcie koniecznie to ciacho. 
Ps. zawsze ciężko mi uchwycić na zdjęciach tą wilgotność i pulchność ciasta także starałam się i mam nadzieje że choć troszkę to widać.


 
 
 
 
 

Składniki na keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm

Moja szklanka ma pojemność 200 ml
  • 1 szkl maki pszennej tortowej
  • 1/3 szkl kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej np. Kotanyi <- używam takiej i jest idealna dla mnie
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 ml oleju
  • 130 g dżemu np. truskawkowego
  • 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szkl cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl puree dyniowego (moje nie było konsystencji ugniecionych ziemniaków, nie puree)
  • 3 łyżki groszków czekoladowych lub pokrojonej czekolady na drobniejsze kawałki (mieszanka gorzkiej z mleczną)
  • dodatkowo orzechy lub rodzynki
 
1. Wymieszać suche składniki osobno i mokre składniki osobno.
2. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników.
3. Następnie wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Czekoladę możemy trochę dodać do środka ciasta a trochę na wierzch.
 
 
Pieczemy w 180 stop przez około 60 minut.

Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy !

Wystudzone ciasto możemy polać dowolną polewą. Smacznego !
 



Podobne Posty

0 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych