Ciasto Czekoladowo Dyniowe
Bardzo proste ciasto, przypominające konsystencją biszkopt, wilgotne, mięciutkie i chociaż składników wiele to pracy mało także póki sezon dyniowy trwa zróbcie koniecznie to ciacho.
Ps. zawsze ciężko mi uchwycić na zdjęciach tą wilgotność i pulchność ciasta także starałam się i mam nadzieje że choć troszkę to widać.
Składniki na keksówkę o wymiarach 25 x 12 cm
Moja szklanka ma pojemność 200 ml
- 1 szkl maki pszennej tortowej
- 1/3 szkl kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej np. Kotanyi <- używam takiej i jest idealna dla mnie
- 1 płaska łyżeczka sody
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 40 ml oleju
- 130 g dżemu np. truskawkowego
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 1/3 szkl cukru
- 2 jajka
- 1/2 szkl puree dyniowego (moje nie było konsystencji ugniecionych ziemniaków, nie puree)
- 3 łyżki groszków czekoladowych lub pokrojonej czekolady na drobniejsze kawałki (mieszanka gorzkiej z mleczną)
- dodatkowo orzechy lub rodzynki
1. Wymieszać suche składniki osobno i mokre składniki osobno.
2. Do mokrych dodajemy suche i mieszamy do połączenia się składników.
3. Następnie wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Czekoladę możemy trochę dodać do środka ciasta a trochę na wierzch.
Pieczemy w 180 stop przez około 60 minut.
Patyczek wbity w środek ciasta musi być suchy !
Wystudzone ciasto możemy polać dowolną polewą. Smacznego !
0 comments
Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.