Gotowany Sernik Na Herbatnikach Z Borówkami
Kolejny przepis z borówkami. Pyszny, lekki serniczek bez pieczenia ma herbatnikach. Zróbcie koniecznie na weekend ;)
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
Spód ciasteczkowy:
Składniki na blaszkę 21 x 21 cm
Spód ciasteczkowy:
- 170 g ciastek typu digestive lub herbatników
- 70 g masła
Składniki na masę:
- 400 g sera twarogowego np. Mój ulubiony lub z Piątnicy
- 1/3 szkl cukru
- 80 g masła
- 2 jajka kl M
- 3 łyżki budyniu bez cukru np. waniliowego
- 60 ml mleka
masa z galaretki:
- 1/2 paczki galaretki truskawkowej (akurat taką miałam)
- 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego
dodatkowo:
- kilkanaście herbatników
- około 100 g borówek
Spód
1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy blaszkę i chowamy do lodówki.
1. Ciastka kruszymy i zalewamy roztopionym masłem. Całość mieszamy, aż utworzy się konsystencja "mokrego piasku". Tak przygotowanymi ciastkami wylepiamy blaszkę i chowamy do lodówki.
Masa Serowa
2. W dużym garnku rozpuszczamy masło wraz z cukrem. Dodajemy twaróg i jajka i energicznie mieszamy. Wszystko robimy na najmniejszym ogniu.
Kiedy się zagotuje, dodajemy wcześniej rozmieszany w mleku budyń i całość gotujemy chwilę (może się tak zdarzyć że masa będzie wyglądać na zważoną - na szczęście wystarczy wszystko zblędować i jeszcze raz zagotować i już :)
3. Gotową masę serową odstawiamy na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
4. Dzielimy masę da dwie części i pierwszą wykładamy na spód ciasteczkowy.
Na masę serową wykładamy herbatniki, a na nie resztę masy serowej.
Na sam koniec układamy borówki i chowamy ciasto do lodówki.
Masa z galaretki
5. Połowę opakowania galaretki rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć.
6. Kiedy zacznie lekko tężeć dodajemy do niej jogurt i dokładnie mieszamy lub miksujemy i jeszcze płynną wylewamy na ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ps. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy herbatniki zmiękną.
Zamiast spodu ze zmielonych ciastek możemy po prostu poukładać te ciastka w całości i zalać masą z sera.
Na masę serową wykładamy herbatniki, a na nie resztę masy serowej.
Na sam koniec układamy borówki i chowamy ciasto do lodówki.
Masa z galaretki
5. Połowę opakowania galaretki rozpuszczamy w 200 ml bardzo gorącej wody i odstawiamy aby zaczęła tężeć.
6. Kiedy zacznie lekko tężeć dodajemy do niej jogurt i dokładnie mieszamy lub miksujemy i jeszcze płynną wylewamy na ciasto i chowamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Ps. ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień kiedy herbatniki zmiękną.
Zamiast spodu ze zmielonych ciastek możemy po prostu poukładać te ciastka w całości i zalać masą z sera.
12 comments
bardzo fajne ciasto i ładnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :D
UsuńCiasto pychotka, ale mi smaku narobiłaś ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje ;) :D
UsuńUwielbiam gotowany sernik :)
OdpowiedzUsuńJa też :D
UsuńJaki rozmiar blachy wykorzystywałyście ?
OdpowiedzUsuńJest w przepisie ale podam :) Blaszka 21 x 21 cm :)
UsuńFajny ten sernik :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSuper wygląda <3
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.