Surówka Z Kapusty Pekińskiej
Były mięciutkie i smaczne kopytka to teraz pora na surówkę do nich ;)
Składniki na 2 osoby:
1. Kapustę szatkujemy nożem, marchew, pietruszkę, seler - ścieramy na średnich oczkach tarki. Jabłko ścieramy na grubych oczkach.
2. Całość doprawiamy przyprawiamy, wygniatając surówkę aby smaki dobrze się przegryzły.
Odstawiamy najlepiej na pół godziny.
Podajemy np. z ziemniaczkami, kopytkami .
Składniki na 2 osoby:
- 1/3 główki kapusty pekińskiej
- 1 korzeń pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 marchwi
- 1/2 jabłka
- 2 łyżki oleju rydzowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, szczypta cukru lub miodu
- sok z 1/3 cytryny
1. Kapustę szatkujemy nożem, marchew, pietruszkę, seler - ścieramy na średnich oczkach tarki. Jabłko ścieramy na grubych oczkach.
2. Całość doprawiamy przyprawiamy, wygniatając surówkę aby smaki dobrze się przegryzły.
Odstawiamy najlepiej na pół godziny.
Podajemy np. z ziemniaczkami, kopytkami .
18 comments
idealny dodatek do obiadu :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńTaką suróweczkę to ja lubię:)
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńPyszna suróweczka:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSzybka, smaczna i prosta surówka - bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta dalatke jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ta dalatke jest przepyszna!
OdpowiedzUsuńOj bardzo pyszna :D
UsuńJak ja lubie takie suróweczki, pycha!
OdpowiedzUsuńJa też, smaczne są bardzo i zawsze można kombinowac z dodatkami i będzie inny smak :)
UsuńJak dla mnie najlepsze suróweczki :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie jedna z lepszy bo jeszcze przed nią jest modra kapusta ;)
UsuńNigdy nie jadłam kapusty pekińskiej na ciepło, muszę to nadrobić :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie :)
UsuńJak smakuje olej rydzowy? Chyba mamy go w lodówce ale jeszcze go nie otworzyłyśmy :)
OdpowiedzUsuńOlej rydzowy w smaku jak dla mnie jest jak pestki z dyni i odrobina selera. w zapachu niezbyt przyjemny taka zielenina ala trawa ;) Do sałatek, ryb jak najbardziej pasuje :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.