Surówka Z Kapusty Pekińskiej

by - 10/31/2016 08:00:00 AM

Były mięciutkie i smaczne kopytka to teraz pora na surówkę do nich ;)















Składniki na 2 osoby:

  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 korzeń pietruszki
  • kawałek selera
  • 1/2 marchwi
  • 1/2 jabłka
  • 2 łyżki oleju rydzowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, szczypta cukru lub miodu
  • sok z 1/3 cytryny




1. Kapustę szatkujemy nożem, marchew, pietruszkę, seler - ścieramy na średnich oczkach tarki. Jabłko ścieramy na grubych oczkach.

2. Całość doprawiamy przyprawiamy, wygniatając surówkę aby smaki dobrze się przegryzły.
Odstawiamy najlepiej na pół godziny.
Podajemy np. z ziemniaczkami, kopytkami .



Podobne Posty

18 comments

  1. idealny dodatek do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szybka, smaczna i prosta surówka - bardzo ją lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ta dalatke jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ta dalatke jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak ja lubie takie suróweczki, pycha!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też, smaczne są bardzo i zawsze można kombinowac z dodatkami i będzie inny smak :)

      Usuń
  6. Jak dla mnie najlepsze suróweczki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla mnie jedna z lepszy bo jeszcze przed nią jest modra kapusta ;)

      Usuń
  7. Nigdy nie jadłam kapusty pekińskiej na ciepło, muszę to nadrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak smakuje olej rydzowy? Chyba mamy go w lodówce ale jeszcze go nie otworzyłyśmy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olej rydzowy w smaku jak dla mnie jest jak pestki z dyni i odrobina selera. w zapachu niezbyt przyjemny taka zielenina ala trawa ;) Do sałatek, ryb jak najbardziej pasuje :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych