Wilgotny I Szybki Torcik Kakaowy
Jest przepyszny, a zrobiłam go na bazie ciasta na comber kakaowy <--Klik.
Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki ;)
Składniki na jedną keksówkę
Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
3. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy tabliczkę czekolady i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy przez minute mascarpone i dodajemy czekoladę. Miksujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (jeśli nie to możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i przekładamy ciasto, obsypujemy kuleczkami i wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 h aby krem stężał.
Po tym czasie, kroimy i zajadamy. Smacznego !!!
Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki ;)
Składniki na jedną keksówkę
- 100 g masła w temp. pokojowej
- 1 i 1/4 szkl mąki
- 3 jajka
- 3/4 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa )
- 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie dżem porzeczkowy)
Na krem
- 250 g mascarpone w temp. pokojowej
- 1 tabliczka czekolady mlecznej bądź deserowej
Do dekoracji
- kuleczki zbożowe w czekoladzie od Delecty
1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą )Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
3. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy tabliczkę czekolady i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy przez minute mascarpone i dodajemy czekoladę. Miksujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (jeśli nie to możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i przekładamy ciasto, obsypujemy kuleczkami i wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 h aby krem stężał.
Po tym czasie, kroimy i zajadamy. Smacznego !!!
16 comments
Pysznie wygląda I jest pięknie udekorowany. Porywam kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i proszę się częstować :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie :) Zjadłabym teraz kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńAleż smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńPysznie wygląda :) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńA czy w wersji bez alkoholu wyjdzie? Mozna go pominąć lub czymś zastąpić?
OdpowiedzUsuńJoanna
Nie próbowałam bez alkoholu piec, ale myślę że można spróbować go zastąpić np. sokiem :)
UsuńSuper wygląda :) Faktycznie przypomina nieco pień drzewa :D
OdpowiedzUsuńDziękuje dziewczyny :)
UsuńNa 2 części czy na 3?
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o przekrojenie ciasta to tak aby wyszły trzy części :)
UsuńA jakie wymiary miała Pani keksowka bo mam dwa rozmiary a nie chciałabym żeby ciasto było niskie i żeby kremu nie było za mało. Pysznie wygląda i jutro zamierzam zrobić.
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Foremka to 25 x 11 cm :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.