Wilgotny I Szybki Torcik Kakaowy

by - 5/26/2017 07:00:00 AM

Jest przepyszny, a zrobiłam go na bazie ciasta na comber kakaowy <--Klik.
Torcik jest wilgotny, łatwy, szybki w przygotowaniu (nie licząc pieczenia) i bardzo smaczny. Tak niewiele potrzeba aby stworzyć coś słodkiego do kawki ;)





















Składniki na jedną keksówkę

  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa )
  • 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie dżem porzeczkowy)
Na krem
  • 250 g mascarpone w temp. pokojowej
  • 1 tabliczka czekolady mlecznej bądź deserowej
Do dekoracji
  • kuleczki zbożowe w czekoladzie od Delecty

1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą )
Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy). ciasto studzimy i przekrawamy na dwie części.
3. Nad kąpielą wodną rozpuszczamy tabliczkę czekolady i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W wysokim naczyniu miksujemy przez minute mascarpone i dodajemy czekoladę. Miksujemy, sprawdzamy czy jest odpowiednio słodkie (jeśli nie to możemy dodać 1-2 łyżki cukru pudru) i przekładamy ciasto, obsypujemy kuleczkami i wkładamy do lodówki na co najmniej 1-2 h aby krem stężał.
Po tym czasie, kroimy i zajadamy. Smacznego !!!

Podobne Posty

16 comments

  1. Pysznie wygląda I jest pięknie udekorowany. Porywam kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo apetycznie :) Zjadłabym teraz kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy w wersji bez alkoholu wyjdzie? Mozna go pominąć lub czymś zastąpić?
    Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam bez alkoholu piec, ale myślę że można spróbować go zastąpić np. sokiem :)

      Usuń
  4. Super wygląda :) Faktycznie przypomina nieco pień drzewa :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Na 2 części czy na 3?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli chodzi o przekrojenie ciasta to tak aby wyszły trzy części :)

      Usuń
  6. A jakie wymiary miała Pani keksowka bo mam dwa rozmiary a nie chciałabym żeby ciasto było niskie i żeby kremu nie było za mało. Pysznie wygląda i jutro zamierzam zrobić.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych