Jogurtownik Zebra Bez Pieczenia
Kiedy temperatura za oknem przekracza 25 stopni to znak że pora zawiesić działalność piekarnika na jakiś czas ;) Niestety chęć na ciasto nie mija więc przychodzą wtedy alternatywne wyjścia, bardzo smaczne wyjścia, a są to pyszne ciasta na zimno bez pieczenia :)
Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
Dzisiaj zaproponuje wam lekki jogurtownik :)
Składniki na tortownicę 18 cm
Spód:
- 100 g biszkoptów
- 50 g masła
Masa jogurtowa:
- 600 g jogurtu naturalnego lub mieszanki greckiego z naturalnym w temp. pokojowej !
- 80 g czekolady mlecznej
- od 80-100 g cukru pudru (zależy czy lubimy słodkie czy bardziej słodkie ciasta)
- 4 łyżeczki żelatyny z małą górką + 7 łyżek bardzo gorącej wody
1. Biszkopty kruszymy i łączymy z masłem, następnie wylepiamy nimi tortownicę która wcześniej wykładamy folią spożywczą i chowamy na czas przygotowania jogurtów do lodówki.
2. Jogurty przekładamy do miski.
3. Żelatynę zalewamy gorącą woda i mieszamy do rozpuszczenia, następnie odstawiamy ją do lekkiego przestygnięcia.
4. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną.
5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. Dodajemy także cukier puder (najpierw radziłabym dodać tylko 80 gr )
Do czekolady dodajemy po 2-3 łyżki jogurtu hartując ją w ten sposób, następnie masę jogurtową dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy zahartowaną czekoladę.
Teraz wylewamy naprzemiennie po łyżce masy na środek ciasta aż do wykończenia mas. W ten sposób powstanie nam zebra :)
Ps. ja źle podzieliłam masę i brakło mi białej dlatego środek mojego ciasta jest tylko czekoladowy.
67 comments
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńHmmm a jaka postać ma mieć czekolada? Należy ją roztopić w kąpieli wodnej?
OdpowiedzUsuńTak, należy ja całkowicie roztopić nad kąpielą wodną :)
Usuńpiękny!
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :D
UsuńNo to ja się wpraszam na taki torcik :) Mniam:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam na kawałeczek :)
UsuńBardzo lubię takie jogurtowe ciasta :) Pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńMuszę spróbować, wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :)
Usuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńTorcik pierwsza klasa. Wygląda mega apetycznie -:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :D
UsuńFajny pomysł :D
OdpowiedzUsuńDziękuje :* :D
UsuńWygląda super smacznie, na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i polecam :D
UsuńObłędny, cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :* :-)
UsuńMi powstały grutki po włożeniu żelatyny. Masa w ogóle się nie sciela i wyrzuciłam do kosza. :(
OdpowiedzUsuńSzkoda, to znak że żelatyna nie była zbyt dobrze zahartowana a jogurty były zbyt zimne w stosunku do niej :( Czasami niestety tak się może zdarzyć.
UsuńWitam Przepis świetny i bardzo łatwy a Zebra pychotka
OdpowiedzUsuńSzkoda ze nie można wstawić zdjęcia bo z chęcią bym się pochwalila��
UsuńCieszę się :D Zdjęcie może pani wysłać na mojego maila, wstawię je na na fb na fanpage'u mojej strony do albumu "Czytelnicy gotują" :)
OdpowiedzUsuńKurczę, nam jeszcze taka piękna zebra nie wyszła! Super :D
OdpowiedzUsuńZ waszymi zdolnościami, wyjdzie wam jeszcze ładniejsza ;)
UsuńWitaj Iwonko ja już wcześniej miałam ten przepis i robiłam go potwierdzam jest pyszny mam go na blogu http://moje-wyroby.blog.pl/
OdpowiedzUsuńTo prawda jest pyszny chociaż nasze przepisy się różnią to zeberka wyszła nam fajna :)
UsuńJak ja lubie takie ciasta bez pieczenia :)
OdpowiedzUsuńNie doczytalam że blaszka ma 18cm i wyszło mi niskie:D ale bardzo pyszne;)
OdpowiedzUsuńCiesze się że smakowało:D
UsuńCzy masło ma być rozpuszczone?
OdpowiedzUsuńTak, roztopione :)
Usuń5. Żelatynę hartujemy czyli mieszamy ją z 2-3 łyżkami jogurtu i następnie wlewamy do miski i całość miksujemy. "
OdpowiedzUsuńRozumiem że nie wlewamy do pustej miski"
Wlewamy do miski z reszta jogurtu :)
UsuńW ciągu jednego dnia robiłam dwa razy! Jest pyszny!!!
OdpowiedzUsuńCieszę się przeogromnie :D Dziękuje za miły komentarz i pozdrawiam :D
UsuńJa trochę z innej beczki; skrót gr - grosz, g - gram
OdpowiedzUsuń:) Gram ;)
UsuńMoże zadam głupie pytanie,ale jak potem ściągnąć folię spożywczą?
OdpowiedzUsuńWystarczy, że postoi wyjęty z lodówki z pięć minut i folię bardzo ładnie da się zdjąć :)
UsuńZrobiłam i muszę powiedzieć że podeszło mega, rewelacja przepis !
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się podoba i że smakuje :D :) Pozdrawiam :)
UsuńWitam moja zebra się chłodzi :) mam nadzieję, ze wyjdzie bo tez mialam grudki. Czy to nie przeszkadza, ze mialam zelatyne spozywcza wieprzowa tak napisNe?
OdpowiedzUsuńNie, nie przeszkadza, a grudki niestety czasem się zdarzają zwłaszcza przy dużej różnicy temperatur masy i żelatyny, ale myślę że będzie dobrze :)
UsuńTo się nazywa przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :*
UsuńJogurcik, pychota !
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się :-)
UsuńPychotaaa !
OdpowiedzUsuńOj tak ^_^
UsuńPyszny przepis, dziękuje.
OdpowiedzUsuńSuper :-) Cieszę się że przepis się podoba i smakuje :) Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńCiasto wyszło fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńSuper, cieszę się ogromnie i dziękuje za komentarz :D
UsuńUwielbiam ciasta bez pieczenia, idealnie sprawdzają się jako deser w upalne dni.
OdpowiedzUsuńTo prawda, zgadzam się na lato sa idealne :)
UsuńŚwietny przepis :) koniecznie muszę go spróbować
OdpowiedzUsuńDziękuje :) i zachęcam bo przepis jest prosty i smaczny :)
UsuńMniam
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.