piątek, 28 kwietnia 2017

Comber Kakaowy

Ciasto w wersji bez nasączania alkoholem :) Przyjemny taki babkowaty smak ze smacznymi dodatkami które ciągle możemy zmieniać :) jak nie rodzynki i orzechy, to suszone, kandyzowane owocki lub świeże pokrojone w kosteczkę mmm... pychota :D
















Składniki na jedna foremkę

  • 1 i 1/4 szkl mąki
  • 100 g masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szkl alkoholu ( u mnie nalewka jeżynowa )
  • 2-3 łyżki powideł lub dżemu ( u mnie porzeczkowy)
  • 2 łyżki żurawiny
  • 2 łyżki wiśni np. z nalewki
  • 1 łyżka orzechów pokrojonych na drobno
Polewa czekoladowa
  • 1/2 tabliczki deserowej bądź gorzkiej czekolady ( jeśli chcemy aby całe ciasto było w czekoladzie roztapiamy całą tabliczkę )

1. Masło miksujemy z cukrem na puch i dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.
2. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao, powidła i miksujemy na najwolniejszych obrotach, na koniec dodajemy alkohol oraz orzechy. mieszamy i przelewamy od razu do foremki ( u mnie w kształcie keksowej rynienki z falą )
Pieczemy w 180 stop przez około 45-50 minut do tzw. suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)
3. Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną i polewamy ciasto, możemy użyć też gotowej polewy. Wierzch posypujemy orzechami. Smacznego !





20 komentarzy:

  1. To ja poproszę największy kawałek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już kroję :D nawet z dokładką ;)

      Usuń
  2. Pięknie się prezentuje :) Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak zawijaniec, pysznie -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak wczoraj dodawałam przepis to dopiero zobaczyłam, że wygląda jak zawijana roladka :D :D

      Usuń
  4. Ciasto prezentuje się wspaniale, od razu wpadło mi w oko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miły komentarz i polecam wypróbować go :D

      Usuń
  5. Wygląda smakowicie, przepis ląduje w ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To wnętrze nas zachęciło :D My wolałybyśmy bez alkoholu ale sądzimy, że większość właśnie z tym dodatkiem by chciała xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :D Tak.. jeszcze by chcieli aby przed podaniem im skropić tym ankoholem ;p na szczęście mój alkohol wyparowuje podczas pieczenia :)

      Usuń
  7. Bardzo mi się podoba to ciacho, pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie i do tego te kuszące wnętrze z owocami :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za miły komentarz :* ..a owocki tak bardzo kuszą ;)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.