Szybkie Gołąbki Z Młodej Kapusty
Pyszne gołąbki z młodej kapusty smakują doskonale, nie trzeba ich długo gotować/piec a młoda kapusta ma swój niepowtarzalny smak. Dlatego wykorzystujmy ją bo czas nowalijek szybko ucieka :)
Składniki na około 12-14 gołąbków:
1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i odkrajamy końcówkę głębia.
3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
4. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany nicią gdyż brakło mi dużych liści i musiałam posiłkować się małymi listkami, na szczęście nie rozpadła się ;)
7. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60-90 minut.
Składniki na około 12-14 gołąbków:
- 1 średnia główka młodej kapusty
- około 300 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe)
- 1 torebka ryżu
- 1/2 sporej cebuli
- sól, pieprz, papryka słodka
Na sos:
- 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 %
- 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- 1/2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 2 liście laurowe
- 4-5 kulek ziela angielskiego
- sól, pieprz, słodka papryka w proszku, suszone warzywko np. domowe
- około 800 ml wody lub bulionu
1. Ryz gotujemy krócej niż podano na opakowaniu ( u mnie 15 min ) następnie otwieramy woreczek i wysypujemy ryż aby ostygł.
2. Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście i odkrajamy końcówkę głębia.
3. Zagotowujemy lekko osolona wodę w garnczku. Zdejmujemy powoli liście z kapusty i zanurzamy we wrzątku na około 1 -2 minuty, wyjmujemy i odstawiamy aby lekko przeschły i wystygły.
4. W tej samej wodzie sparzymy cebulkę tzn wrzucamy ją na około 20 sek. ( jeśli nie mamy problemów z żołądkiem możemy ten etap pominąć. ) Następnie cebulkę kroimy w kosteczkę i dusimy na oleju do miękkości.
5. Mięso wraz z ryżem przekładamy do miski, dodajemy uduszoną cebulkę, przyprawy i mieszamy wszystko dokładnie aż konsystencja będzie kleista.
6. Na każdy liść nakładamy po czubatej łyżce farszu i zawijamy liście w gołąbki pamiętając aby brzegi liścia zawijać do środka a koniec liścia był zawsze na spodzie. Układamy ciasno w naczyniu do zapiekania (u mnie jeden gołąbek został przewiązany nicią gdyż brakło mi dużych liści i musiałam posiłkować się małymi listkami, na szczęście nie rozpadła się ;)
7. W garnku zagotowujemy wodę/bulion, dodajemy listki laurowe i kulki ziela angielskiego, koncentrat pomidorowy.
8. W szklance mieszamy śmietanę z mąką pszenną i gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe.
9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 60-90 minut.
18 comments
Uwielbiam takie:) Mniam:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńNa gołąbki to ja zawsze jestem chętna :) Wyglądają mega smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Dlatego robię zawsze więcej i zamrażam :D
UsuńSuper, z młodej kapusty lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńI kolejny wspaniały prosty i sezonowy przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
Usuńrównież robię gołąbki z młodej kapusty :) w tym roku też już gościły na moim stole :)
OdpowiedzUsuńTakie gołąbki to niebo w gębie dlatego tak często goszczą na naszych stołach :)
UsuńA w czym one sa szybkie.Dla mnie to norma i w dodatku u ciebie za dłygo sie gotuja, max 50 minut
OdpowiedzUsuńPo prostu w stosunku do normalnych gołąbków szybciej się mi je robi i dlatego je tak nazwalam, a czas gotowania/pieczenia zależy zawsze od kapusty dlatego dałam taki przedział czasowy :)
UsuńUwielbiam! Aż mi ślinka cieknie na ich widok:))))
OdpowiedzUsuńNie ukrywamy, że z chęcią zrobiłybyśmy takie gołąbki po naszemu. Szkoda, że nie mamy teraz takiej możliwości :/ Narobiłaś nam smaka i tyle :P
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńProszę :*
UsuńIle to jest torebka ryżu?
OdpowiedzUsuńJedna torebeczka/saszetka ryżu to jest 100 g :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.