Ciasto Czekoladowo Pomarańczowe

by - 2/23/2024 12:00:00 AM

Dawno nie było ciasta, więc pora osłodzić ten weekend naprawdę dobrym, wilgotnym, ale lekkim czekoladowym ciastem z nuta pomarańczy. Zapraszam i życzę udanych wypieków :)




Składniki na keksówkę 25x10 cm:
 
składniki w temperaturze pokojowej !
  • 100 g masła miękkiego
  • 1 łyżka miodu
  • 130 g cukru muscovado 
  • 125 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 25 g kakao
  • 2 jajka kl L
  • 100 ml soku z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 7 łyżeczek kajmaku
 
1.  Masło ucieramy wraz z cukrem aż pojaśnieje, następnie dodajemy miód i znów miksujemy, następnie wbijamy jajka i znów miksujemy, na koniec dodajemy mąkę, kakao oraz sodę. 
2. Teraz dodajemy sok z pomarańczy oraz skórkę.
Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Na wierzch dajemy po łyżeczce kajmaku w różne miejsca (podczas pieczenia kajmak opadnie na dno)

Pieczemy w 180 stop przez 40 minut do suchego patyczka, patyczek wbity w ciasto musi być suchy.


Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy je polać polewą i przełożyć np. dżemem z czarnej porzeczki i np. masą z mleka w proszku. Smacznego !

Podobne Posty

14 comments

  1. Narobiłaś mi ochoty na to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasto czekoladowe z nutką cytrusów :)
    Twoje wygląda niesamowicie apetycznie, mniam!
    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekolada i pomarańcze to świetne połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ doskonały pomysł, aż mi zapachniało pomarańczą, mniam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) O tak ! ciasto nam bardzo smakowało ^_^

      Usuń
  5. Ale zrobiłaś mi ochotę na takie ciacho. :D
    Pozdrawiam miło!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych