Farszynki Z Pieczarkami
Takie farszynki są bardzo sycące więc możemy je zaserwować już bez zupki. Możemy ich też zrobić więcej i później odgrzewać.
Składniki na około 6-7 sporych farszynek:
Farsz
Ciasto
4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
5. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
Podajemy z ulubionym sosem, sałatką.
Składniki na około 6-7 sporych farszynek:
- około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
- 1 małe jajko
- około 1/2 szkl mąki pszennej ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 )
- troszkę mąki do obtoczenia farszynek
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
- olej do smażenia
Farsz:
- 250 g pieczarek
- 1/2 główki cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 2 czubate łyżeczki bułki tartej
- sól, pieprz do smaku
Farsz
1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta
Ciasto
4. Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
Podajemy z ulubionym sosem, sałatką.
15 comments
Pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, są bardzo smaczne :D
UsuńNaprawdę fajnie wyglądają :) Na pewno sycące!
OdpowiedzUsuńOj tak, sycące, dwa w zupełności Mi wystarczyły :)
UsuńChętnie zrobię takie 💛💛💛
OdpowiedzUsuńZachęcam :D
UsuńPrezentują się genialnie :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuje, są pyszne :D
UsuńPyszne, już dawno takich nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńale pyszności!!
OdpowiedzUsuńSuper pomysl, ale mam pewne "ale". Po co do farszu pieczarkowego dodawac bulke tarta, moim zdaniem jest zupelnie zbedna
OdpowiedzUsuńBułką tarta jest wiążąca. Wchłania nadmiar wilgoci i z pieczarek tworzy się masa którą łatwiej jest nadziewać kluski. Można spróbować bez niej :)
UsuńNiby zwykły kotlet a tu w środku niespodzianka :D
OdpowiedzUsuńCo najlepiej pasuje do tych kotlecików?jaki sos albo surówka?czy coś innego?
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z sosem pomidorowym, a jeśli kochamy pieczarki to nawet z sosem pieczarkowym. Podać też można je zamiast ziemniaków do mięsa, a surówkę np. z kapusty pekińskiej.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.