Farszynki Z Pieczarkami

by - 9/04/2018 12:02:00 AM

Takie farszynki są bardzo sycące więc możemy je zaserwować już bez zupki. Możemy ich też zrobić więcej i później odgrzewać.





















Składniki na około 6-7 sporych farszynek:


  • około 600 g ugotowanych, wystudzonych i przeciśniętych przez praskę ziemniaczków (mogą być wczorajsze tzn. jeśli na obiad za dużo ugotowaliśmy to utłuczone i przestudzone ziemniaczki chowamy do woreczka/ków i tak przechowujemy w lodówce do 3 dni)
  • 1 małe jajko
  • około 1/2 szkl mąki pszennej  ( jeśli ziemniaki są bardzo "ciapciowate" do dajemy 3/4 )
  • troszkę mąki do obtoczenia farszynek
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra do smaku
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 250 g pieczarek
  • 1/2 główki cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 czubate łyżeczki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku

Farsz


1. Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach.
2. Na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy przeciśnięty czosnek oraz starte pieczarki, przyprawiamy sola i pieprzem i przesmażamy do momentu wyparowania całej wody z patelki.
3. Kiedy pieczarki są już gotowe przekładamy je do miseczki, dodajemy bułkę tarta, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta




Ciasto

4.  Ziemniaki przekładamy do miski, jeśli są wczorajsze to przegniatamy przez praskę lub jak w moim przypadku rozgniotłam je szybko widelcem.
5. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką oraz sól, wszystkiego z wyczuciem i próbując cały czas czy smak nam odpowiada. Zagniatamy ciasto.
6. Z ciasta odrywamy spore kawałki, rozpłaszczamy na dłoni i nakładamy na środek farsze. Zalepiamy szczelnie, tworząc owalny kształt bądź podłużny i obtaczamy w mące ;)
7. Smażymy na rozgrzanym oleju, na niewielkim gazie do momentu, aż farszynki się ładnie zrumienią z obydwóch stron.
Podajemy z ulubionym sosem, sałatką.







Podobne Posty

15 comments

  1. Naprawdę fajnie wyglądają :) Na pewno sycące!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, sycące, dwa w zupełności Mi wystarczyły :)

      Usuń
  2. Prezentują się genialnie :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, już dawno takich nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysl, ale mam pewne "ale". Po co do farszu pieczarkowego dodawac bulke tarta, moim zdaniem jest zupelnie zbedna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułką tarta jest wiążąca. Wchłania nadmiar wilgoci i z pieczarek tworzy się masa którą łatwiej jest nadziewać kluski. Można spróbować bez niej :)

      Usuń
  5. Niby zwykły kotlet a tu w środku niespodzianka :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Co najlepiej pasuje do tych kotlecików?jaki sos albo surówka?czy coś innego?

    OdpowiedzUsuń
  7. Można spróbować z sosem pomidorowym, a jeśli kochamy pieczarki to nawet z sosem pieczarkowym. Podać też można je zamiast ziemniaków do mięsa, a surówkę np. z kapusty pekińskiej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych