Jak tylko się ochłodziło, zabrałam się za pieczenie, najpierw była to nasza ulubiona zapiekanka ziemniaczana, następnie rogale śniadaniowe, a na sam koniec to oto ciasto, wyszło pyszne, także dziele się z nim z Wami ;)
Składniki na blaszkę 20 x 20 cm
ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka o poj. 200 ml)
- 50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
- 1/2 szkl cukru
- 1/4 szkl oleju
- 1/2 szkl mleka
- 1 jajko kl L
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 2 łyżki powideł lub innego gęstego dżemu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jogurtowa:
- 1 mały jogurt naturalny 200 ml
- 200 ml wody
- 1 galaretka porzeczkowa
- 150 g borówek
1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki
wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej
bułką tartą.
Ciasto pieczemy w 170 stop przez około 40-45 minut.
Upieczone studzimy i przekrawamy na dwie części.
2. Galaretkę rozpuszczamy we bardzo gorącej wodzie ale nie wrzącej, ostudzoną i lekko tężejącą miksujemy z jogurtem, na koniec dodajemy borówki.
Masę wykładamy pomiędzy dwie połówki ciasta, a wierzch polewamy polewą, dowolną, u mnie spód to polewa mleczna <- (tutaj macie przepis), a wierzch zygzaki z czekolady <- (tutaj na czekoladową). Smacznego !!!
10 comments
Pysznie! Czekolada, migdały i borówki... Jestem za! :)
OdpowiedzUsuńSuper, dziękuje :-)
UsuńNo nie, ależ obłędnie ciasto. Doskonałe w każdym calu! Podziwiam Twój talent Kochana:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Ci kochana, to samo mogę powiedzieć o twoich mega pomysłach, są super i masz talent do tego :*
UsuńBardzo interesujące ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńDla mnie obłędne!
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
Usuńwygląda bardzo apetycznie
OdpowiedzUsuńDziękuje ^_^
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.