Ciasto Czekoladowo Migdałowe Z Borówkami

by - 7/28/2023 12:00:00 AM

Jak tylko się ochłodziło, zabrałam się za pieczenie, najpierw była to nasza ulubiona zapiekanka ziemniaczana, następnie rogale śniadaniowe, a na sam koniec to oto ciasto, wyszło pyszne, także dziele się z nim z Wami ;)

 
 



Składniki na blaszkę 20 x 20 cm

ciasto:
  • 1 szkl mąki pszennej tortowej (szklanka o poj. 200 ml)
  • 50 g zmielonych migdałów lub mąki migdałowej
  • 1/2 szkl cukru
  • 1/4 szkl oleju
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko kl L
  • 1 i 1/2 łyżki kakao
  • 2 łyżki powideł lub innego gęstego dżemu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jogurtowa:
  • 1 mały jogurt naturalny 200 ml
  • 200 ml wody
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 150 g borówek

 
1. Składniki na ciasto zmiksować ze sobą i przełożyć do blaszki wyścielanej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
 Ciasto pieczemy w 170 stop przez około 40-45 minut.
Upieczone studzimy i przekrawamy na dwie części.
 
2.  Galaretkę rozpuszczamy we bardzo gorącej wodzie ale nie wrzącej, ostudzoną i lekko tężejącą miksujemy z jogurtem, na koniec dodajemy borówki.
Masę wykładamy pomiędzy dwie połówki ciasta, a wierzch polewamy polewą, dowolną, u mnie spód to polewa mleczna <- (tutaj macie przepis), a wierzch zygzaki z czekolady <- (tutaj na czekoladową). Smacznego !!!
 

Podobne Posty

10 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych