Ciasto Daktylowo Bakaliowe

by - 11/10/2021 12:00:00 AM

Ciasto dość proste w wykonaniu, bez cukru z dużą ilością mąki owsianej i przełożone dżemem z czerwonej porzeczki plus pyszna domowa polewa czekoladowa. 
Ciasto podczas krojenia trochę się kruszy, ale już taka uroda mąki owsianej ;)








Składniki na blaszkę 17 x 17 cm
  • 150 g mąki owsianej
  • 50 g mąki pszennej
  • 2 jajka kl L
  • 100 g miękkiego masła
  • 100 g miodu np. wielokwiatowego
  • 140 g daktyli
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g orzechów włoskich
  • garść żurawiny
  • esencja waniliowa lub ewentualnie cynamon
Polewa czekoladowa:
  • około 25 g masła
  • 4-5 łyżeczek cukru
  • 3 łyżeczki kakao
  • 1 łyżka zimnego mleka
Dodatkowo :
  • około 1/2 słoika dżemu z czarnej bądź czerwonej porzeczki


1. Daktyle namaczamy w gorącej wodzie.
2. Masło ucieramy na puch, następnie wbijamy po jajku i dalej ucieramy, dodajemy obie mąki, miód i proszek do pieczenia.
3. Teraz wracamy do daktyli, odsączamy je, ale nie całkowicie i staramy się je zblendować (nie musi być na całkowitą miazgę, może zostać troszkę kawałków) takie zblendowane dodajemy do ciasta i miksujemy. Na koniec dodajemy bakalie i esencje waniliową lub cynamon. Mieszamy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.

Pieczemy w 190 stop przez około 30-35 minut do suchego patyczka (patyczek wbity w ciasto musi być suchy)

4.W garnuszku umieszczamy wszystkie składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia.

Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy w połowie ciasto i smarujemy dżemem, a następnie polewamy czekoladą. Smacznego!

Podobne Posty

9 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych