Biszkoptowe Placuszki Bananowe Z Czekoladą
Pyszne leciutkie placuszki bananowe idealne na śniadanie, deser, dla dzieci i dorosłych u mnie z dodatkiem posiekanej czekolady mlecznej i gorzkiej, w takim połączeniu banana z czekoladą smakują doskonale :)
Składniki:
- 2 jajka kl M
- 2 banany (waga przed obraniem 400 g)
- 1/2 szkl mąki orkiszowej typ 550 lub maki pszennej tortowej (szkl o poj. 200 ml)
- 1/3 łyżeczki sody
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (jeśli banany są bardzo słodkie pomijamy cukier)
- 8 - 10 kostek czekolady pokrojonej na grubsze kawałki (gorzkiej i mlecznej)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- olej kokosowy do smażenia lub olej rzepakowy
1. Banany blendujemy na gładko i skrapiamy sokiem z cytryny.
2. Żółtka wbijamy do bananów, dodajemy mąkę, proszek i sodę oraz ewent. cukier waniliowy.
3. Białka ubijamy na sztywno, następnie tymi samymi mieszadłami miksujemy żółtka z bananami.
4. Na koniec białka przekładamy do masy bananowej i delikatnie mieszamy.
5. Smażymy na rozgrzanym oleju lub tylko posmarowanej patelni. Smacznego !
11 comments
Ale przepyszny pomysł, delikatne i aromatyczne placuszki. Super propozycja na dowolny posiłek w ciągu dnia:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :-)
UsuńBardzo smakowite, mnie się zawsze nieładnie ścina ciasto w placuszkach...
OdpowiedzUsuńDziękuje, może to wina patelni lub zbyt dużej ilości oleju.
Usuńzjadłabym z miłą chęcią!
OdpowiedzUsuńCzęstuj się ;)
UsuńMniam mniam 😋
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńcudne placuszki
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńTe placuszki bardzo fajnie sprawdza się jako pożywne i smaczne śniadanie.
OdpowiedzUsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.