Karmelowy Jabłecznik Z Polewą Krówkową

by - 10/14/2022 12:00:00 AM

Kolejne ciasto typowo jesienne ze słodkim akcentem u góry ;)







Składniki na blaszkę 20 x 20 cm:
  • 110 g cukru 
  • 1 czubata łyżka budyniu o smaku toffi
  • 115 g masła
  • 2 jajka kl L
  • 140 g mąki orkiszowej typ 550 lub pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka małe
Polewa krówkowa:
  • 6 sztuk cukierków typu krówka
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka masła
1. Masło ucieramy z cukrem, następnie wbijamy po jajku i miksujemy, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz 1 łyżkę budyniu w proszku, wszystko krótko miksujemy do połączenia się.
2. Następnie dodajemy jabłka pokrojone w kostkę (moje jabłka były bardzo kruche także prawie znikły w cieście, ale bała się dać więcej aby nie było zakalca:)

Ciasto wykładamy do blaszki i pieczemy w 180 stop przez około35-40 minut.

3. Do rondelka dajemy mleko i masło, podgrzewamy gdy masło się rozpuści wkruszamy bądź wkrajamy krówki i mieszamy do rozpuszczenia. Gdy polewa jest bez grudek zdejmujemy ją z ognia i odstawiamy dosłownie na chwilkę na bok.
Następnie polewamy wystudzone ciasto, resztki z rondelka oczywiście wyjadamy ;) Smacznego !



Podobne Posty

14 comments

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych