Pulpeciki W Sosie Z Zielonym Groszkiem
Idealne danie dla całej rodziny, które możemy zrobić np. na dwa dni i potem odgrzać.
Składniki na 4 osoby:
Na pulpeciki:
- 300 g mięsa mielonego z łopatki
- 1 łyżeczka warzywka suszonego
- 1 mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę (naprawdę dodaje smaku mielonemu mięsu)
- 2 żółtka (białka możemy zamrozić)
- 1/2 kajzerki namoczonej
- 1/2 startej cebuli
- mąka do obtoczenia
- sól, pieprz
Do sosu:
- 2 małe puszeczki groszku, używam Bonduelle (2 x75g)
- 2 szkl wody (szkl o pojemności 200 ml)
- 1/3 szkl śmietanki 30 %
- 1 łyżeczka warzywka suszonego
- 1/4 pora
- sól, pieprz, natka pietruszki
- 1 łyżeczka mąki do zagęszczenia
1. Mięso mielone mieszamy z żółtkami, cebulą, czosnkiem, kajzerką i przyprawami. Formujemy małe pulpety które obtaczamy w mące.
2. Na patelnię wylewamy trochę oleju i przesmażamy por pokrojony w pół plasterki, następnie dodajemy pulpety i przesmażamy z każdej strony. Całość zalewamy 2 szkl wody, dodajemy suszone warzywko, sól, pieprz, przykrywamy pokrywka i gotujemy z 10 minut.
3. Następnie dodajemy odsączony groszek, a po czasie wlewamy śmietankę z 1 łyżeczką mąki i gotujemy do zgęstnienia. Już na sam koniec możemy jeszcze doprawić i dodać natkę pietruszki.
Pulpety możemy podać z ryżem, kasza lub ziemniakami. Smacznego !
Ps. Oczywiście smak, gęstość oraz czas dostosujcie do waszych upodobań.
14 comments
Super pomysł na obiad. Lubię takie danka na dwa dni.
OdpowiedzUsuńDziękuje ślicznie :-)
UsuńDziękuję za przepis. Już wiem co będzie w weekend na obiad :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że podsunęłam pomysł na obiadek, na pewno będzie smacznie :)
UsuńZ groszkiem nigdy nie robiłam, więc przy najbliższej okazji wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę :)
UsuńPulpeciki to świetna alternatywa dla zwykłego mielonego. Świetny pomysł na pyszny i lekki obiad.
OdpowiedzUsuńTo prawda, dziękuje i pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńależ pysznie wyglądają
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńSmakowite danie :)
OdpowiedzUsuńTak, dziękuje :-)
UsuńTakich pulpecików jeszcze nie robiłam, ale chętnie wypróbuję. U nas jednak wszystkie puplepty najlepiej wchodzą z makaronem, a już zwłaszcza jak sama go zrobie, z przepisu mojej babci. Ja lubię tez z ziemniakami, z ryżem, z kasza, a nawet z pieczywem. Jednak mąż i dzieci to zawsze wybierają makaron.
OdpowiedzUsuńZ makaronem jeszcze nie jadłam ;)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.