Risotto Z Suszonych Grzybów
Risotto to idealne danie na obiad czy ciepłą kolacje i zawsze możemy je przygotować z innym dodatkiem. Ja bardzo lubię z pieczarkami lub świeżymi kurkami, ale i to z suszonymi grzybami wskakuje na moja listę ulubionych ;)
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 4-5 sztuk suszonych grzybków
- około 800 ml bulionu warzywnego
- 1 kieliszek wytrawnego wina
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 3 - 4 łyżki śmietanki 30 % (niekonieczne)
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- starty parmezan
1. Na pół godziny przed przygotowaniem risotto dodajemy grzyby do bulionu i na wolnym ogniu gotujemy, możemy je też wcześniej namoczyć i później pogotować aby oddały cały swój smak do bulionu.
2. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kostkę.
Kiedy się trochę przesmażą dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Przesuwam wszystko na bok i w wolne miejsce wrzucam pokrojona na małą kostkę pierś z kurczaka. Przewracam dotąd aż się mięso zetnie. Kiedy to się stanie wsypuje ryż na patelnie i mieszam całość.
4. Następnie wlewam wino i mieszam, kiedy ryż wchłonie wino podlewam 3 chochelkami bulionu grzybowego i przykrywam.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia sprawdzam smak (ewent. doprawiam sola i pieprzem) i dorzucam pokrojona natkę pietruszki ( oczywiście nie cały pęczek, a kilka łodyżek )
Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !
Po wyłączeniu grzania wsypuje 1 łyżeczkę parmezanu mieszam dopiero wykładam na talerz. Na talerzu risotto również posypuje parmezanem. Smacznego !
8 comments
alez ono musi być aromatyczne
OdpowiedzUsuńTak, jest Dziękuje :)
UsuńRany, ale zrobiłam się głodna. Jutro lecę kupić ryż na risotto, bo grzybki mam😉dzieki za inspiracje Iwonko. Przepyszne danie!
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :D i życzę smacznego :)
UsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńFajny pomysł, zwłaszcza w okresie świątecznym
OdpowiedzUsuńDziękuje :D
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.