Risotto Ze Świeżymi Kurkami
Risotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła ;)
Składniki na 2 osoby:
Składniki na 2 osoby:
- 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
- około 200 g świeżych wymytych kurek
- 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne)
- około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
- 1 kieliszek wina wytrawnego
- 1/2 główki cebuli
- około 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
- natka pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- olej/oliwa do smażenia
- starty parmezan
1. Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na nim cebulkę wraz z kurkami. smażymy dotąd aż kurki puszczą sok i trochę odparują. W czasie smażenia pieprzymy kurki.
2. Kiedy kurki się smażą, kroję pierś kurczaka w kosteczkę i również ją przesmażam (nie jest ona konieczna ale my lubimy w risotto jak jest tam choć odrobina mięsa )
3. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie a nadmiar odparuje. Następnie podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz natkę pietruszki do smaku.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz natkę pietruszki do smaku.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem i odrobiną natki pietruszki. Smacznego !!!
10 comments
Idealne tym bardziej, że sezon na świeże kurki w pełni.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Dziękuje i również pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię kurki i wszelkie dania z ich wykorzystaniem. Pyszne risotto :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :)
UsuńZrobię już dziś:-)
OdpowiedzUsuńPolecam ! Jest pyszne :)
UsuńNie przepadam za kurkami. Ale risotto uwielbiam 😃
OdpowiedzUsuń:) Możesz Marzenko zrobić z pieczarkami i też będzie pyszne :)
UsuńPodoba mi się taki obiadek i talerzyk:)
OdpowiedzUsuńDziękuje :) Talerzyk ma juz ponad rok i dopiero teraz zaczęłam dostrzegać jego urok :)
UsuńDziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.