Risotto Ze Świeżymi Kurkami

by - 8/08/2017 07:00:00 AM

Risotto teraz u mnie króluje. Uwielbiamy je i dlatego musiało się pojawić z pysznymi, świeżymi kurkami. Zapach był nieziemski i już podczas przygotowywania ślinka nam ciekła ;)














Składniki na 2 osoby:

  • 3/4 szkl ryżu do risotto Arborio
  • około 200 g świeżych wymytych kurek
  • 1 mała pierś z kurczaka (niekonieczne)
  • około 800 ml bulionu warzywnego lub mięsnego (może być kupny lub domowy)
  • 1 kieliszek wina wytrawnego
  • 1/2 główki cebuli
  • około 5 łyżek słodkiej śmietanki 30 %
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej/oliwa do smażenia
  • starty parmezan 
1.  Na patelnie wylewamy trochę oleju i przesmażamy na nim cebulkę wraz z kurkami. smażymy dotąd aż kurki puszczą sok i trochę odparują. W czasie smażenia pieprzymy kurki.
2. Kiedy kurki się smażą, kroję pierś kurczaka w kosteczkę i również ją przesmażam (nie jest ona konieczna ale my lubimy w risotto jak jest tam choć odrobina mięsa )
3. Kiedy całość jest już przesmażona, wsypuje ryż, wlewam wino i czekam aż ryż go trochę wchłonie a nadmiar odparuje. Następnie podlewam całość 3 chochelkami bulionu, przykrywam i duszę.
Od tej pory co jakiś czas mieszam i sprawdzam czy ryż wchłonął bulion, jeśli tak, to natychmiast go dolewam i znów przykrywam.
Pod koniec smażenia dodaje słodką śmietankę  aby całość się jeszcze bardziej zagęściła oraz natkę pietruszki do smaku.
Duszenie ryżu trwa tak około 30-40 minut.
Gotowe risotto wykładam na talerzyk, posypuje parmezanem i odrobiną natki pietruszki. Smacznego !!!


Podobne Posty

10 comments

  1. Idealne tym bardziej, że sezon na świeże kurki w pełni.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię kurki i wszelkie dania z ich wykorzystaniem. Pyszne risotto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobię już dziś:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za kurkami. Ale risotto uwielbiam 😃

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) Możesz Marzenko zrobić z pieczarkami i też będzie pyszne :)

      Usuń
  5. Podoba mi się taki obiadek i talerzyk:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :) Talerzyk ma juz ponad rok i dopiero teraz zaczęłam dostrzegać jego urok :)

      Usuń

Dziękuję, że zajrzałeś na mojego bloga. Będzie mi miło jeśli pozostawisz po sobie komentarz.

ad sen

streetcom

Przepisy kulinarne

FlyB - Kulinaria

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów

rondel

Baza przepisów kulinarnych

Lista Blogów Kulinarnych